Екоминистърът призова заводите да горят приоритетно български боклук

Така изглежда софийският RDF, който се гори в "Топлофикация Сливен". Снимката беше разпространена от екоорганизацията "За Земята".

Дружествата, които изгарят отпадъци под формата на т. нар. RDF, подкрепят мерките на екоминистерството за контрол на вноса на боклук в страната. Това съобщиха от ведомството след среща на министъра Емил Димитров - Ревизоро с представители на циментовите заводи - "Златна Панега цимент", "Холсим", "Девня цимент", и на "Топлофикация - Сливен". Тези дружества имат разрешение за изгаряне на отпадъци.

На срещата освен мерките за контрол на вноса на отпадъци Ревизоро повдигнал и въпроса за "приоритетно изгаряне на български RDF".

"Дружествата посочиха, че увеличават количествата на използвания RDF с произход от страната" пише в прессъобщението. В него се казва още, че в "Златна Панега цимент" 85% от оползотворяваните отпадъци са български. За "Холсим" делът е 60 на сто, а "Девня цимент" ползва вносен RDF, чието количество е под 50% от капацитета на инсталацията. В "Топлофикация Сливен" пък се изгаря само софийски боклук по договора със Столичната община.

Всъщност по закон вносните отпадъци за оползотворяване не могат да надхвърлят като количество 50% от капацитета на инсталациите за изгаряне. В последно време циментовите заводи, които преди това основно оползотворяваха горивото от отпадъци на София, загубиха интерес към тази дейност. На последната поръчка за избор на инсталации, на които общината да плаща, за да изгарят боклука ѝ, липсваха достатъчно кандидати за всички позиции. От циментовите заводи се яви само "Холсим България". Другият кандидат беше консорциум между свързаните с Христо Ковачки "Топлофикация Сливен" и ТЕЦ "Бобов дол". Дни след сключването на договора с тях ТЕЦ "Бобов дол" получи забрана за горене на боклуци, докато не изгради очистваща система.

Иначе екоминистърът е представил пред четирите дружества мерките за контрол върху вноса на отпадъци.

"За нас е важно да получим подкрепата на легалния бизнес, за да спрем нерегламентирания внос на отпадъци“, заявил Димитров. Той посочил, че има голяма обществената нетърпимост към нерегламентираното изгаряне на отпадъци и затова бизнесът, който спазва регламентите и изискванията, трябва да повиши вниманието си и да има по-добра информация и координация с МОСВ и контролните органи.

За целта се създава оперативен център за осъществяване на координация и съдействие на контролните органи и проследяване на превозите от границата до съоръженията за оползотворяване. Сред набелязаните мерки е 100% физически контрол на граничните пунктове от Агенция "Митници" и органите на "Гранична полиция", повтори Димитров вече коментираните от него мерки.

Предвижда се за превозите на т. нар. зелени отпадъци, които могат да се рециклират и за които не се изисква нотификация, екоинспекциите да получават информация 3 дни преди началото на всеки курс.

От предприятията подкрепиха набелязаните мерки. Те увериха, че ще подават регулярна информация и ще спазват новите изисквания, обявиха от пресцентъра на ековедомството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес