Екоминистърът пусна в ход заплахата с ЕС, за да събере още пари от фирмите

Екоминистърът пусна в ход заплахата с ЕС, за да събере още пари от фирмите

Системата за разделно събиране на отпадъците от опаковки, оползотворяването и рециклирането им сериозно закъснява в България. Това е установила проверка на европейските експерти, съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) във вторник.  Ако държавата не отстрани нарушението в посочените срокове, които от ведомството не уточняват, то ще ни бъдат наложени имуществени санкции в размер на 600 евро на ден.

Зад заплашителната информация, изпратена от ековедомството се крие опит да се мотивира желанието на министър Джевдет Чакъров да принуди фирмите производители и вносители, които са членове на организациите за оползотворяване на отпадъците, да платят още веднъж таксата за всяка опаковка, която изкарват на пазара и средствата да постъпват директно в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ.

Според министерството на околната среда, е необходимо да се събере сериозен финансов ресурс за първоначалната инвестиция за поставяне на основите на системата за разделното събиране и оползотворяване на отпадъците от опаковките. По този начин министър Чакъров ще се опита да оправдае пред обществото евентуалното поскъпване на храните, ако организациите начислят върху продукцията си новата такса.

Четирите големи организации за оползотворяване на отпадъците от опаковки  “Екобулпак”, “Екопак”, “Репак” и “Реко пак” обжалват в съда заповедта на министър Чакъров, с която им е наложено повторно да платят продуктова такса за изкараните на пазара опаковки през изминалата година. 

Че страната ни нищо не е направила по отношение на боклука, като се започне от разделното събиране, регламентирането на сметища и строителството на заводи за преработка на боклука, е безспорно.

Според източници на Mediapool обаче, конкретната грижа на министър Чакъров е как да осигури 160 млн. лв., които да влязат в предприятието, което е под шапката на министерството. По неофициална информация, министърът от квотата на ДПС се е ангажирал пред централата да разпредели проекти между фирми на ДПС за тази сума.  По закон ПУДООС не може да реализира печалба и набраните през годината средства трябва да се “върнат” отново в бизнеса и общините, като се финансират проекти в областта на околната среда.

Законът за управление на отпадъците обаче дава възможност на фирмите производители и вносители на опаковани продукти да избират между две възможности – да си плащат директна такса  за всяка изкарана опаковка на пазара или да плащат годишна такса на организация за оползотворяване на отпадъци, която да поеме техния ангажимент пред държавата. На фирмите им излиза средно 10 пъти по-евтино да участват в организациите и те масово избират този вариант. Ползата за държавата е, че за нея отпада голяма част от грижата за въвеждане на разделното събиране на отпадъците от опаковки. Организациите за оползотворяване на отпадъците бяха създадени, за да инвестират всички акумулирани от фирмите средства именно за въвеждане на разделното събиране на опаковки.

Цветните контейнери за стъкло, хартия и пластмаса, които се появиха по улиците на столицата и другите големи градове, бяха внедрени именно от тези организации. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес