Екоминистърът сезирана за тайна приватизация на ски концесията в Банско

Ивелина Василева. Сн. БГНЕС (архив)

Правен анализ, според който концесионерът в ски зоната Банско – "Юлен" АД, е прехвърлил незаконно на частни фирми ски съоръжения, които би трябвало да са държавна собственост, връчиха на екоминистъра Ивелина Василева от екокоалицията "За да остане природа в България". Това съобщиха от организацията в четвъртък, след като по-рано през деня от "Юлен" обявиха, че проверката на правителството на договора е показала, че няма нищо незаконно около работата им.

Предоставеният на Василева документ е изготвен въз основа на доклад на Сметната палата от 8 октомври 2013 г. и Решението за ски зона Банско на кабинета "Орешарски", от които се установява, че в концесионната площ на ски зоната има 18 броя ски писти, 12 броя лифтове и влекове, една писта за биатлон и 51 броя сгради и обекти на техническата инфраструктура.

Съгласно чл. 15, ал. 2 от Закона за концесиите тези обекти, доколкото попадат в концесионната площ, трябва да са собственост на държавата от момента на тяхното възникване, посочват природозакитниците.

При проверка по изпълнение на препоръките на одит на Сметната палата през 2013 г. е установено, че в нарушение на тази разпоредба и на концесионния договор за ски зона Банско част от тези обекти, включително 1 лифт, 1 влек и 13 технически съоръжения, се водят собственост на трети лица, вместо собственост на държавата. Нещо повече, от решението на кабинета "Орешарски" една година по-късно става ясно, че в края на 2014 г. собственост на трети лица са станали още два лифта и един влек, обясняват екозащитниците.

Най-скандална, според тях, е приватизацията на лифтовете "Чалин валог" и "Платото", построени съответно през 2007 г. и 2011 г., като вторият лифт дори не е предвиден в концесионния договор. От доклада на Сметната палата става ясно, че двата лифта са станали собственост на "Маренго Трейдинг“ ЕООД, един от акционерите в „Юлен“ АД и собственост на регистрираната в Кипър офшорка "Маренго трейдинг лимитед".

Като собственост на "Маренго Трейдинг“ ЕООД се води и влек "Чалин валог", за който проверка на Окръжната прокуратура в Благоевград по данни на МОСВ установява, че влекът не е предвиден в концесионния договор и е изграден в нарушение на Закона за опазване на околната среда. Въпреки че е върху обекта на концесия и в обхвата на концесионното право на "Юлен“ АД, ски-влек "Старата писта" се води притежание на "Интер спорт Банско" ЕООД, лична собственост на Мая Христоскова - изпълнителен директор на „Юлен“ АД.

През 2014 г. силна подкрепа за скритата приватизация на съоръженията в концесията от офшорката "Маренго Трейдинг“ дава и министърът от ДПС Станислав Анастасов, който с писмо изх. № ОВОС-24/04.08.2014 г. позволява на "Маренго Трейдинг“ ЕООД да подмени три седалковия лифт "Шилигарника - Тодорка" с нов шест седалков лифт в нарушение на концесионния договор с "Юлен“ АД, обясняват от коалицията.

С това решение Анасатсов всъщност предоставя безсрочно право на строеж на офшорната фирма в рамките на концесията на "Юлен“ АД и на територия изключителна държавна собственост. Триседалковият лифт е закупен през 2002 г. от "Юлен“ АД без конкурс от държавната фирма „Академика“ към Министерството на образованието с цел изпълнение на концесионните задължения, но още същата година е препродаден на "Маренго трейдинг“.

Природозащитниците обръщат внимание на екоминистъра, че началната станция на кабинковия лифт от гр. Банско до м. Бъндеришка поляна се намира извън границите на Национален парк "Пирин", което поставя под въпрос правото на държавата да придобие собственост върху цялото съоръжение.

Основната причина за незаконната приватизация на ски съоръженията от концесията за ски зона Банско е фактът, че държавата все още не е издала нито един акт за държавна собственост на изградените сгради, съоръжения и закупена техника в ски зона Банско. Вече две години не се изпълнява разпореждането на Сметната палата за предприемане на действия за уреждане на държавната собственост върху съоръженията по концесията, поради което същите се водят в дълготрайните материални активи на фирмата "Юлен“ АД, участват в нейният капитал, и като такива могат да участват в различни разпоредителни сделки.

"На практика, това, което се случва с концесията за ски зона Банско, е все едно да сме отдали под наем къщата си на "Юлен“ АД, фирмата да построи преддверие, което да се заведе собственост на наемателя и след приключване на договора за наем, ние да не можем повече никога да влезем в къщата си без съгласието на бившия наемател", обясняват ситуацията от "За да остане природа в България".

Екипът на „Зелени закони“ и коалицията "За да остане природа в България" считат, че чрез тези неправомерни продажби и допуснати строежи през годините служителите на Министерството на околната среда и водите, Дирекцията за национален строителен контрол и община Банско са позволили държавата да бъде ощетена, а концесионния договор да бъде многократно нарушен от концесионера "Юлен“ АД.

Така основните съоръжения в ски зона Банско в Националния парк "Пирин" могат да останат завинаги собственост на частни фирми, вместо собственост на държавата, както повелява Закона за концесиите. По този начин е извършено скрито "източване" на "Юлен“ АД и де факто незаконна приватизация на територии от Национален парк "Пирин".

Ивелина Василева е поела ангажимент анализът да бъде препратен към Междуведомствената работна група за Банско в Министерския съвет.

Природозащитниците настояват въпросът със собствеността на ски съоръженията и сградите в рамките на концесията за ски зона Банско да бъде част от задълженията на междуведомствената работна група. Той трябва да се включи в нейния окончателен доклад, който да установи защо съоръженията не са актувани и дали продажбата им на трети лица не е нарушение на закона, предполагащо разваляне на концесионния договор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?