Екоминистърът ще бъде съветван от 26 учени за управленските си политики

Екоминистърът Нено Димов ще бъде съветван от БАН и университетите. Снимка: БГНЕС

Съвет от 26 представители на научната общност и академичните среди от цялата страна ще съветва министъра на околната среда и водите в провеждането на държавната политика по управление и опазване на околната среда, съобщиха от екоминистерството в четвъртък.

За участие в независимия консултативен орган са поканен ръководители на звена от акредитирани висши училища и от Българската академия на науките. Учредителното събрание е насрочено за петък – 19 януари.

Целта на сформирането на този съвет е значителното засилване на връзките на науката с държавните органи и обществото като цяло, за да бъдат изпълнени целите от управленската програма на правителството по приоритет "Устойчива политика за здравословна околна среда“, посочват от ековедомството.

В бъдещите си заседания по конкретни теми ще могат да бъдат канени и други представители на научни екипи със знания и опит по съответната тема, за да бъдат вложени потенциалът и компетенциите на най-голям брой представители на научната общност в България.

Съветът ще заседава по актуални теми от национално и регионално значение, по които ще предлага становища и анализи с цел взимане на информирани управленски решения и повишаване на обществената информираност за научните аспекти на всеки отделен казус, свързан с опазването на околната среда.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?