Екоминистърът ще следи популацията на мечки и кози, аграрният – отстрела им

Екоминистърът ще следи популацията на мечки и кози, аграрният – отстрела им

Въпреки протестите на еколози и на депутати от БСП и ДПС, народните представители одобриха в петък поправките в закона за лова, с които правото да решава отстрела на защитените видове кафява мечка и дива коза се отнемат от екоминистъра и се дават на земеделския министър. Миналите на първо четене корекции бяха внесени от депутата Емил Димитров от ГЕРБ, който е собственик на ловно стопанство, заедно с група народни представители. Мотивацията им е свързана със зачестилите в последно време нападения на кафяви мечки над хора в Родопите и Централния Балкан.

Според вносителите на промените, издаването на разрешителните за отстрел на защитените видове от агроминистъра, ще се изпълнява по-оперативно изпълнение на “плана за управление на мечките в страната“. Агенцията по горите със своите горски и ловни стопанства, както и работещи по места специалисти като лесовъди, ветеринари, биолози има необходимата всекидневна информация за местообитанията, миграцията и биологията на мечките, както и връзка с местното население, пише в мотивите на депутатите. мотивират се вносителите.

На Министерството на околната среда и водите се оставя контролът и мониторингът на състоянието на популацията на кафявата мечка у нас.

Председателят на парламентарната екокомисия Искра Михайлова от ДПС попита защо се предлага отговорността за вземане на решение за два защитени вида да се прехвърли от министъра, който по закон отговаря за опазване на биологичното разнообразие, към другия министър само с основание, че в структурите на земеделското министерство има повече експерти.

Според нея преди да се приемат измененията трябва да се представи информация с колко е нараснала популацията на кафявата мечка, какъв е мониторингът, какво правят горските стопанства, за да не нападат мечките хората. “Освен това не е ясно защо и друг защитен вид като дивата коза е попаднала в този режим, не знам да е нападала хора, по-скоро хората я нападат, защото е атрактивна за лов“, коментира Михайлова.

Като парадоксално определи включването на дивата коза в новия режим и Александър Радославов.

Вносителят на поправките Емил Димитров обаче обясни, че двата вида имали “идентичен план на управление и няма логика да се разглеждат поотделно“. Според него защитените видове оцелявали именно благодарение грижите на горските стопанства.

“Ако не се вземат мерки, хората ще намерят решение и ще се защитават, но по закон ще се окажат едва ли не бракониери“, заяви друг от вносителите на корекциите - Николай Мелемов от ГЕРБ

Споделяне

Още от България