Екоминистърът си купил жилище в центъра на София за 830 евро на квадрат

Екоминистърът си купил жилище в центъра на София за 830 евро на квадрат

Министърът на околната среда и водите Нено Димов си е купил апартамент в центъра на София срещу 830 евро на квадрат, съобщи "Биволъ". Жилището се намира на ул. "Шести септември", т.е. в идеалния център. Сделката е сключена през лятото на 2016 г., преди Димов да стане министър. Продавачи са частни лица.

Жилището е с площ 99.2 кв. м., като към него има и мазе. За него министърът е платил 160 хил. лв. Сметката сочи, че това са около 830 евро на квадратен метър. Според справка в специализирани сайтове за имоти, в този период цените на подобни жилища в центъра са били над 1000 евро.
Ненов е обявил жилището в имотната си декларация пред КПКОНПИ. Там е записано, че произходът на средствата е от заплата. Не се посочва да е теглил заем.

Димов бе назначен за министър на околната среда от квотата на "Обединените патриоти". Преди да влезе в изпълнителната власт той бе председател на близкия до ГЕРБ Институт за дясна политика, а също така участваше в Съвета на директорите на държавната Национална компания "Индустриални зони“.

Още преди това той беше депутат от ДСБ (2005 г.-2009 г.), както и зам.-министър на екологията и главен секретар на ведомството в периода 1997 г.-2001 г. Това сочи биографията му, качена на сайта на министерството. Там се посочва, че е бил научен сътрудник в геофизичния институт на БАН, автор на книга и лектор.

Димов е поредният министър, чиито имотни придобивки предизвикват интерес. Заради евтини апартаменти досега с постовете си се разделиха министърът на правосъдието Цецка Цачева и зам.-министрите на спорта и на енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов. Оставка подаде и Цветан Цветанов.

Споделяне

Още от България