Екоминистърът: Спекулация е, че ще има опасен добив на газ в Добруджа

Светлана Жекова, сн. БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Светлана Жекова определи като спекулативна интерпретация твърдението на партия "Зелените", че е разрешила добива на природен газ в Добруджа по опасната технология въглищна газификация. На специално свикана пресконференеция по повод издаденото от екоминистерството разрешително на американската компания "Парк Плейс Енерджи Корп" за търсене на нефт и природен газ в блок "1-11 Вранино“, тя обяви, че ведомството е одобрило само работен план за проучвателни дейности. В него въобще не се споменавала технологията за еветуален бъдещ добив.

За добив трябва да се издаде друго разрешително, каза Жекова и обясни, че ако става дума за въглищна газификация, тя няма да бъде разрешена от МОСВ, тъй като технологията противоречи на българското законодателство.

"Това е проект за търсене и проучване на конвенционален газ, които са започнали още през 2000 година", обясни екоминистърът. "През 2008 година се установява, че вероятно в региона има залежи от природен газ - дай боже да открием такъв и един ден да го добиваме. След тези индикации за наличие на природен газ, през 2010 година има решение на Министерски съвет, с което се възлага договор за бъдещо търсене и проучване, който от своя страна е сключен през април 2014 между Министерство на икономиката и енергетиката и американската компания", разказа хронологията тя.

Според Жекова, ако на някой следващ етап, на базата на проучванията, се установи съществуващо находище на нефт или газ и се оцени нуждата от добива му, компанията по закон е задължена да заяви по какъв метод планира да го добива. "На базата на заявеното от тях, ние ще дадем оценка за въздействие. Уверявам ви, че ако методът на добив е незаконосъобразен, ние от МОСВ няма как да се съгласим с него“, заяви Жекова.

Тя обясни още, че компанията по закон е длъжна всяка година да обявява работните си планове и всеки от тях подлежи на отделна екооценка.

"Заявените намерения от фирма "Парк Плейс Енерджи Корп“ за 2014 г. предвиждат анализ на наличната информация, интерпретация и изготвяне на предварителен геоложки модел на площта и подготовка на проект за нов сондаж, повторно отваряне на сондаж и тестване. В него не е планирано извършването на полеви дейности", допълни Жекова. На този етап инвестиционното намерение на фирмата не попада в обхвата на ОВОС или екологична оценка по реда на Закона за опазване на околната среда, увери тя.

По думите ѝ, разрешителното за тазгодишните дейности по проучването проучване е дадено при условие, че се изпълняват допълнително поставени от ведомството изисквания. Тяхното спазване ще се следи, допълни екоминистърът.

От ведомството допълниха, че на сайта му е публикувано решението за проучванията в този терен в Добруджа и то може да бъде обжалвано до 8 септември пред Върховния административен съд по реда на Административно-процесуалния кодекс.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?