Екоминистърът забрани строежи върху дюните край Несебър

Искра Михайлова. Сн. БГНЕС

Забрана за строежи в бъдещата защитена зона "Ахелой-Равда-Несебър”, включваща и пясъчните дюни в местността Кокала край Несебър, издаде министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, съобщиха от ведомството ѝ в сряда.

Заповедта забранява жилищно, курортно и вилно строителство, включително изграждане на необходимата инфраструктура в попадащите в територията имоти, тъй като там е установено наличието на дюни. Нареждането се отнася и за имота, за който има издадено разрешително на фирмата "Сле Груп" да строи еднофамилни жилища.

Заповедта е издадена съгласно чл. 19 на Закона за биологичното разнообразие. Той дава право на министър да забрани до две години различни видове дейности, когато има опасност от увреждане на защитени територии или такива, които предстои да бъдат обявени за защитени. Евентуалното обжалване на заповедта не спира изпълнението ѝ, регламентира нормативната база.

Забраната се налага за срок от две години или до издаване на заповед на министъра на околната среда и водите за обявяването на защитена зона "Ахелой-Равда-Несебър”, допълват от ведомството.

То още преди два дни предупреди инвеститора да не започва строежи и възложи на регионалната екоинспекция да организира среща по сложния казус със строителния проект, след като Върховния административен съд отмени миналогодишната забрана на регионалната дирекция за национален строителен контрол за строежи върху пясъчните дюни край Несбър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?