Екоминистерството бави процедурно защитата на Иракли

Екоминистерството бави процедурно защитата на Иракли

Едногодишната забрана за строителство в местността Иракли, община Несебър, изтича на 4 август, припомниха в сряда от Коалицията “За да остане природа в България”. Екологичните организации отново протестираха за запазване на Иракли от заявените инвестиционни планове за строежи на ваканционни апартаментни жилища. Те поискаха от министъра на екологията Джевдет Чакъров (ДПС) да издаде нова заповед за ограничаване на всякакви действия през следващите две години в Иракли, която да се публикува в Държавен вестник до края на тази седмица. Законът за биологичното разнообразие дава такива правомощия на екоминистъра, когато има потенциална опасност да се унищожат потенциалните зони, които влизат в европейската екологична мрежа Натура.  

Вместо да подпише такъв документ сам, Чакъров предпочита да внесе за одобрение в Министерски съвет проект на заповедта за забраната на строителството в местността Иракли – Емине.

Това ще стане на утрешното правителствено заседание, съобщи пред протестиращите природозащитници заместник-министърът на околната среда Йордан Дардов.

Трудно е да се разбере защо екоминистърът Джевдет Чакъров удължава чисто процедурно издаването на забраната за строителство в зоната за Иракли, след като законът му позволява да стори това сам и той го направи при първата ограничителна заповед за строежите в зоната.

Заместникът му Йордан Дардов, който също е от квотата на ДПС, не гарантира, че заповедта ще е факт преди 4 август и каза само, че се надява да няма луфт между двете заповеди.

Джевдет Чакъров ще внесе в МС и проект за проектонаредба, в която ще се разпишат специфичните условия за извършване на екологична оценка върху инвестиционните намерения. И по отношение на този нормативен документ екоминистърът Джевден Чакъров е свободен да вземе самостоятелно решение.

От коалиция “За да остане природа в България” поискаха Районната инспекция за опазване на околната среда и водите в Бургас да съобщи на общинското ръководство в Несебър, че към издадените до този момент 42 решения за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) е нужно да се добави още една - за съответствието на строежите с НАТУРА 2000, съгласно Закона за биологичното разнообразие. И едва при положителна оценка на последната, община Несебър има право да одобрява строителните планове на кандидат-инвеститорите.

Към настоящия момент няма нито обявена защитена местност, нито място от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, коментираха природозащитниците.

Споделяне

Още по темата

Още от България