Екоминистерството е наредило спешно изпускане на язовирите

Собствениците на язовирите са получили предписание от Министерство на екологията да започнат спешно контролирано изпускане на водоемите си, съобщи новият министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов пред БНР.

Повишения на нивата на реките от дунавския водосбор и Централна България са възможни днес заради интензивните валежи. Локални поройни наводнения също не се изключват, предупреждават от министерството.
 
"През последната седмица, след обилните валежи, сме издали предписание за контролирано изпускане на язовири. Вчера също издадохме такова разпореждане. Така че се надяваме всички мерки, които ние сме предписали, да са били изпълнени и да сме подготвени за тази вълна от валежи и да няма изненади. За Северна България специално сме издали предупреждение за засилени валежи, а оттам е отговорност на местните власти и на областните управи да предприемат съответните мерки."

Пороен дъжд се изля през изминалата нощ над Видин. Валежи е имало над цяла Северозападна България, съобщиха за Радио ВИДИН от плевенския клон на Националния институт по метеорология и хидрология.

"Във Видин е 18 литра на квадратен метър, във Враца е 4,8 литра, в Монтана е 16.2 литра, в Лом е 17.6 литра, в Оряхово- 5 литра. Това е нормално количество."

Два сигнала за паднали дървета- на ул. "Търговска" и на пешеходна алея в комплекс "Александър Стамболийски" във Видин са получени тази сутрин. Екипи работят по отстраняването им. Сигнали за паднали клони и дървета на улиците "Христо Ботев" и "Княз Борис І" в града са получени и вчера в късния следобед. Аварийна група е разчистила пътните платна. Към момента няма данни за нанесени материални щети на сгради и автомобили след проливния дъжд тази нощ, уточниха от полицията.

Ще продължава да преобладава облачно време, каза Леночка Ангелова, началник на Хидро метеороличната обсерватория в Монтана.

"Ще има превалявания от дъжд, които обаче привечер ще започнат да спират. Облачността ще се разкъса. В събота облачността ще е променлива, следобед е възможна купеста и купесто-дъждовна, но само на отделни места ще превали слабо. Вятърът вече ще е стихнал, ще е слаб, предимно от северната половина. Максималните температури ще се движат в порядък 22- 27 градуса. За неделя- продължаващо стабилизиране на времето, покачване на дневните температури, в това число и максималните, които ще достигнат до 29 градуса."

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?