Екоминистерството на Гърция одобри газовата връзка с България

Министерството на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция даде зелена светлина за изграждането на гръцко-български газопровод от Комотини до Стара Загора като одобри предварителното проучване за последствията за околната среда, съобщава в електронното си издание гръцкият в. "Прото тема", цитиран от БТА в понеделник.

Газопроводът е с дължина 180 километра, като 30 от тях преминават през територията на Гърция. Тръбопроводът ще може да транспортира три милиарда кубични метра годишно като в бъдеще количеството може да достигне 5 милиарда кубични метра.

Съоръжението се строи от компанията Интерконектор (Interconnector Greece Bulgaria), в която участват Българският енергиен холдинг (Bulgarian Energy Holding) и Ай Джи Ай Посейдон (IGI Poseidon) - консорциум между държавната гръцка компания за природен газ ДЕПА и италианската Едисон (Edison).

Изграждането на гръцко-българския газопровод е от стратегическо значение за региона, тъй като ще даде възможност за доставка на газ за България, а на следващ етап и на Румъния, от източници, различни от руския енергиен гигант "Газпром", посочва изданието. В момента руската компания е основен доставчик за Балканите.

Според предварителното проучване съоръжението ще има малки последствия за околната среда, които ще са краткосрочни и предотвратими. Газопроводът няма да преминава защитени зони от общоевропейската мрежа Натура 2000 и се смята за сериозен фактор за развитие на цялата страна, превръщайки я в енергиен център на Балканите и Западна Европа, се посочва в проучването.

Окончателното решение ще бъде взето след предаването на крайното проучване за влиянието върху околната среда.

Споделяне

Още от България