Екоминистерството обжалва заличаването на парк “Странджа”

Екоминистерството обжалва заличаването на парк “Странджа”

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) внесе в сряда жалбата срещу решението на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) от 29 юни, с която беше обявено за нищожно създаването на природен парк “Странджа”. От ековедомството твърдят в жалбата си, че отмяната на заповедта, с която е създаден парка през 1995 година,  е неоснователна заради съществени процесуални нарушения.

В края на месеца ВАС реши, че създаването на парк “Странджа” е незаконно, защото в заповедта не са били индивидуализирани и посочени границите на отделните имоти, които попадат в него.

В същото време парламентарната комисия по околната среда и водите прие на първо четене промени в Закона за защитените територии, според които всички заповеди и административни актове за обявяване на различните категории защитени местности, природни и национални паркове няма да подлежат на обжалване по съдебен ред. Текстовете засягат и историческите забележителности и буферните зони. Корекциите ще се разгледат в четвъртък от правната комисия и намерението на народните представители е промените да влязат за обсъждане в пленарна зала и до парламентарната ваканция промените ще са факт.

Председателят на екокомисисята Героги Божинов заяви, че в близко време ще бъдат взети конкретни мерки и по казуса с Камчийски пясъци, който е същият като този на "Странджа"

Заради нарушения на финансовата дисциплина и неправомерно изразходвне на средства е бил освободен във вторник директорът на национален парк “Рила” Васил Петров, предаде междувременно БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България