Екоминистерството одобри строежа на 9 микровеца в р. Искър

Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) предложи на министъра на околната среда и водите да одобри инвестиционното предложение за строеж на каскада от девет микровеца в руслото на река Искър на територията на общините Своге и Мездра. Това съобщиха в четвъртък от пресцентъра на ековедомството.

Проектът на "ВЕЦ Своге" ООД предвижда на първия етап да се изградят два микровеца - "Лакатник" и "Свражен". Във втория етап ще се строят не повече от три хидросъоръжения, а третия етап - до четири водни централи

Екоекспертите считат, че строежа на каскада "Среден Искър - 9 МВЕЦ" няма да предизвика изменения в основните характеристики на климата в разглежданата водосборна област и близките райони по време на експлоатация.

Построяването на вецовете няма да влоши качеството на водите на р. Искър. Ако се изпълняват препоръките на ВЕЕС за проектирането, строителството и експлоатацията на хидрасъоръженията, дори ще има известно подобрение на общото екологично състояние на реката, пише в решението на екосъвета.

Строителството и експлоатацията на каскада "Среден Искър - 9 МВЕЦ" няма да нанесе щети върху растителния фитогенофонд и орнитофауната. Районът не фигурира в мрежата CORINE и не е предложен за включване в Националната екологична мрежа.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?