Екоминистерството одобри строежа на магистрала Люлин

Висшият екологичен експертен съвет (ВЕЕС) към Министерството на околната среда одобри инвестиционното предложение за строежа на автомагистрала Люлин по комбиниран "синьо-кафяв" вариант, съобщиха от ведомството. Аутобанът, тръгващ от Софийски околовръстен път до пътен възел Даскалово, ще върви от км 0+000 до км 5+643 и от км 5+439 до км 18+882, реши ВЕЕС.

Според експертите, който и да било от предложените от инвеститора - Агенция "Пътища", варианти няма да промени климатообразуващите фактори в региона. Комбинацията от трасетата синьо-кафяво ще позволи обаче селата Мало Бучино, Големо Бучино и Долно Драгичево да бъдат по-добре защитени, мотивират се от ВЕЕС. Отдалечаването на пътя от с. Иваняне ще намали отрицателните въздействия върху населението му.

Екологичният съвет обаче постави условия за изпълнението на проекта. Инвеститорът ще трябва да озелени 20 м от трасето в участъка, преминаващ през охранителната зона Б на балнеолечебен курорт Банкя, при изходите на тунелите при с. Мало Бучино и с. Големо Бучино и около всички населени места, които са в близост до автомагистралата. Земни насипи и шумозащитни стени трябва да пазят живеещите там от звуците на преминаващите превозни средства. Агенция "Пътища" е задължена и да изгради мониторингова система, която ще следи за замърсяванията в региона. Строги изисквания по време на строежа и експлоатацията на пътя са предвидени в екооценката.

Споделяне

Още от Бизнес