Екоминистерството проверява строежите в Иракли

Екоминистерството проверява строежите в Иракли
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) прави допълнителна проверка за Иракли, за да бъде защитена уникалната природа там, съгласно нашето законодателство. Това заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров в петък по време на парламентарния контрол отговор на въпрос на народния представител Яне Янев за заплахата от унищожаване на потенциалната защитена зона от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 заради започнал строеж на четири вилни комплекса от швейцарска фирма.

В процес на проучване и обсъждане е предложението за обявяване на Иракли за защитена зона, каза Чакъров. По думите му тази процедура ще бъде ускорена, тъй като до края на годината страната ни ще трябва да представи списък с подходящите места за включване в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Забавеното изграждане на националната мрежа НАТУРА 2000 е сред забележките на Европейската комисия в мониторинговия доклад за напредъка на страната ни в процеса на присъединяване към Евросъюза.

Поел съм ангажимент, че ще представим цялата документация пред правителството и пред Европейската комисия за включване в мрежата по-рано - през ноември, каза министър Чакъров.

От изявлението му не стана ясно какво ще се предприеме спрямо фирмата “Българиън Инвестмън Пропъртис” на швейцарската “Суис Пропъртис”, която вече дори е продала “на зелено” две къщи от бъдещия ваканционен комплекс.

Преди около два месеца екологични организации алармираха за намеренията на швейцарската фирма да строи комплексите на 300 метра от девствения плаж Иракли. По план до пролетта на следващата година трябва да бъде завършен целият ваканционен комплекс.

Местността, върху която ще се строи бъдещият комплекс, се простира на площ от 42,30 хектара и в непосредствена близост е пясъчна ивица с дължина от 3 км. По документи обаче се продава и купува единствено земеделска земя без никаква стойност както за Министерство на околната среда и водите, които се грижат за фауната и флората в страната, така и за Министерство на регионалното развитие и благоустройството, върху което пада грижата да стопанисва цялата държавна собственост, част от която са плажните ивици и скалистия бряг.

Иракли не разполага с изградена инфраструктура, канализация, сметище за битови и строителни отпадъци, които ще се изискват по новия проектозакон за Черноморското крайбрежие, минал наскоро първо четене в парламентарната комисия по регионално развитие. Докато проектозаконът влезе в сила обаче, новият ваканционен комплекс ще е факт и няма да попадне под ударите на закона.

Споделяне

Още по темата

Още от Имоти

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?