Екоминистерството пуска 3D мапинг за отпадъците и въздуха за 168 000 лв.

"Нямаме план(ета) Б" – този визуален спектакъл с призив за обща грижа за природата с фокус върху отпадъците и въздуха пуска Министерството на околната среда и водите.

Темата е особено актуална през последните месеци, заради протестите на граждани в Гълъбово, Димитровград и Перник срещу горенето на опасни отпадъци в ТЕЦ-ове, съвразвани с бизнесмена Христо Ковачки.

Новият 3D-мапинг е финалният етап от проекта за популяризиране на работата на оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г.

Излъчването на анимациите ще става всеки работен ден от 21:15 часа до 22 часа от 9 до 20 септември пред Национална галерия "Квадрат 500" на пл. "Свети Александър Невски".

Ще бъдат показвани рисковете от човешкото въздействие върху околната среда и как с осъзнати действия всеки може да помогне за опазването на природата.

Инициативата "Нямаме план(ета) Б" започна в края на 2018 г., когато отново на същото място беше излъчена анимация в защита на водните ресурси и биоразнообразито у нас.

Сега анимациите насочват вниманието върху оползотворяването на природните ресурси по устойчив начин с фокус върху темите "Наводнения и свлачища", "Отпадъци" и "Качество на атмосферния въздух".

3D-проектът популяризира идеята, че грижата за природата е обща мисия, в която успехът идва само ако всички полагат усилия заедно, се казва в съобщението на екоминистерството.

Със средства по оперативна програма "Околна среда" у нас се изграждат пречиствателни станции и инсталации за преработка на отпадъци, инвестира се в мерки за по-чист въздух, работи се срещу риска от наводнения и свлачища, полагат се грижи за опазване на богатото биоразнообразие.

3D Mapping е вид технология, която чрез анимации или статични изображения създава реалистични илюзии и ефекти върху триизмерни повърхности като сгради и паметници, обясняват от екоминистерството.

Изпълнител на анимациите е компанията "Електрик Ми" ООД, която спечели обществената поръчка за изработването на 3D мапинга с цена от 168 000 лв. без ДДС.

Първоначалната идея беше клиповете да се излъчват върху фасадата на Народния театър "Иван Вазов", но от там не разрешиха проявата по неясни причини.

"Електрик Ми" има дългогодишен опит в създаването на 3D мапинг с реализирани проекти в България, Холандия, Швеция, Русия, Казахстан, Кувейт, Китай и други страни.

"Целим да припомним, че отделният човек не е само страничен наблюдател, но и пряк участник в запазването на екосистемите и биоразнообразието, без които човешката цивилизация не би била възможна", казват създателите на мапинг-анимацията.

За реализацията на проекта са работили работят 12 български артисти - дигитални скулптори, 3D аниматори и музиканти. Музиката и звуковия дизайн са на Климент Дичев и Любомир Ангелов.

Споделяне

Още от Общество