Екоминистерството ще глоби нагазилите в рилските езера

Не е допуснато навлизане на джипове в защитената територия

Снимка от събитието на Фондация "Нашият дом е България", разпространена във Фейсбук.

Екоминистерството възнамерява да глоби танцьорите, нагазили в събота във водите на рилските езера в опит за поставяне на рекорд на Гинес за най-голямото планинско хоро.

Организаторите на събитието - Фондация "Нашият дом е България", са имали разрешение за заснемане на филм, но заповедта е нарушена, той като навлизането във водите на Седемте рилски езера е забранено.

"Дирекция "Национален парк Рила" започва процедура за налагане на глоби за неспазване на режимите в защитената територия", информираха от МОСВ.

Дирекцията е издала разрешение за заснемане на сцени от филм, като в заповедта на директора на парка са дадени изрични указания за начина на провеждане на снимачните дейности и организацията им. Заповедта не е била спазена, извършени са нарушения на Закона за защитените територии, плана за управление на парка и установените режими и норми в парка.

От Фондация "Нашият дом е България" ще се потърси административно-наказателна отговорност. При установяване самоличността на участниците в нарушението, които нерегламентирано са навлезли в езеро Близнака, също ще бъде потърсена административно-наказателна отговорност.

За юридически лица Законът за защитените територии предвижда налагане на имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв., а на физически лица - глоба, като минималната е в размер от 5 до 100 лв., а максималната от 500 до 5000 лв.

В събота служителите на парка не допуснаха нерегламентирано навлизане на моторни превозни средства в защитената територия, казаха още от МОСВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България