Екоминистерството ще отмени разрешението за застрояване на Карадере

Екоминистерството ще отмени разрешението за застрояване на Карадере

Най-късно до средата на следващата седмица ще бъде отменено разрешението за застрояването на местността Карадере, защото то е незаконно. Това е декларирал служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова по време на срещата си в петък с природозащитни организации, съобщи сайтът "Биволь".

В срещата са участвали представители на "Биволь", който първи съобщи за разрешението за застрояване на Карадере, както и членове на гражданската инициатива "Да спасим Карадере". Повод за нея стана решението на екоинспекцията в Бургас, с което бе дадено право на фирма "Макси I" да построи голям луксозен къмпинг за близо 2000 души до плажа на Карадере.

 

Скандалното в разрешението е, че екоинспекцията (РИОСВ) приема там да се строи без необходимата по закон оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Карадере е част от мрежата "Натура 2000", в която не може да се строи без такава оценка.

В петък министерството е изпратило указания в РИОСВ-Бургас и писмо до община Бяла да не се презаверяват строителните разрешителни на фирма "Макси I".

"Смятам, че това решение (за застрояването на Карадере-бел.ред.) трябва да бъде отменено със съответните обосновани мотиви“, коментира в петък Жекова, цитирана от пресцентъра на министерсвото . Тя посочи, че местната екоинспекция не е направила оценка как проектът за къмпинга ще отрази върху природата при положение, че и други да искат строят там. Компанията "Мадара Юръп" смята да вдига курортно селище на Карадере.

Едновременно с това е назначена пълна проверка на бургаската екоинспекция и ще бъде направена оценка на работата на нейния шеф Антоний Иванов. Отделно ще бъде подаден и сигнал до прокуратурата за незаконния подробен устройствен план "Бяла-Север" (ПУП-Бяла север), който дава възможност за застрояването на Карадере.

Сигнал за незаконния ПУП е подаден до Варненската окръжна прокуратура още през 2007 година, но до момента няма отговор какво е станало с него. Министерството ще даде указания на РИОСВ - Бургас да подлага на по-задълбочени оценки инвестиционните предложения в района.

Въпреки намеренията да се спре засега застрояването на Карадере, природозащитниците не смятат да отменят насрочения за петък протест пред Министерския съвет. Организаторите на демонстрацията искат от служебното правителство да отмени и решението на кабинета "Орешарски" от лятото, с което бе даден сертификат за инвеститор клас "А" на "Мадара Юръп".

Споделяне

Още по темата

Още от България