Екоминистерството ще прекрати договора си с нарушителя от "Ропотамо"

Юлиан Попов още не е сигурен дали "Юлен" са нарушили договора си за Пирин

Юлиан Попов, сн. БГНЕС

Министерството на околната среда и водите ще прекрати договора си с фирмата "Венис Марина", която започна незаконен строеж в резервата "Ропотамо", съобщи във вторник заместник-министърът Евдокия Манева. Тя обяви още, че директорът на бургарската екоинспекция (РИОСВ) Бойчо Георгиев ще бъде наказан с последно предупреждение за уволнение.

 

За строежа на нова кръчма в средата на резервата преди ден сигнализира сайтът "Биволь". Проверката на строителния контрол и РИОСВ-Бургас установиха, че се вдига ново заведение без строителни книжа. Фирмата, която строи незаконния обект, е “Венис Марина” с управител Здравко Казаков. Тя се свързва с издирвания за наркотрафик Христофор Аманатидис – Таки, твърди “Биволъ”.

 

"Възложили сме на РИОСВ-Бургас да прекрати този договор, защото те са го сключвали. Инструкцията е да се развали така, че да няма никакви последствия за министерство. Това е възможно, защото нарушенията (на фирмата) са сериозни", каза Евдокия Манева.

 

Наложеното наказание е първо за Бойчо Георгиев, въпреки че името му бе намесено и в скандала "Дюнигейт". Манева заяви, че Георгиев не е бил наказан за този скандал, защото е успял да убеди ръководството на министерството за своята невинност.

 

"Сега обаче той ще бъде наказан заради неупражняването на контрол. Директорът на РИОСВ ни обясни, че е бил уведомен от фирмата, че ще прави само ремонт на покрива. Той каза (още в своя защита), че незаконното строителството е извършено в събота и неделя. Резерватът "Ропотамо" обаче е наша собственост и там контрол трябва да се упражнява през цялото време. За това директорът беше наказан по този начин, а не само със забележка", каза Манева.

 

От октомври 2012 г. "Венис Марина" има договор с МОСВ да извършва разходки с лодки по река Ропотамо. Договорът дава изключителни права за тази услуга на фирмата и я задължава да гони всички други лодки от реката. “Венис Марина” е избрана от Бойчо Георгиев след съмнително обявен конкурс, чиито условия не са били достъпни от интернет сайта на инспектората, съобщи “Биволъ” преди ден. Данните за конкурса за дейности в резервата на река Ропотамо са били "умело скрити в интернет". Това е станало, като е бил бъгнат сайтът на РИОСВ - Бургас и е изместен на друг сървър. Поради тази маневра сайтът не е бил достъпен от Бургаска област, а единствено оттам са могли да бъдат изтеглени документите за участие. По този начин конкурсът е бил предварително предопределен за потенциалния печеливш.

Извън темата за резервата "Ропотамо" новият министър на околната среда и водите Юлиан Попов показа, че все още няма ясна идея какво ще прави с казуса "Пирин". Неговата предшественичка на поста Нона Караджова подписа протокол, с който придвижи напред проекта за изграждане на нов лифт и нова ски писта над Банско. Това предизвика острата реакция на екозащитниците, защото държавата играе пас за решаване на проблемите с концесионера на ски зоната "Юлен". През 2011 година неправителствени организации алармираха, че "Юлен" са завзели много по-голяма територия в природен парк "Пирин" от позволените им 99 хектара. Проверката на министерството показа, че това е така, но мерки и досега не са взети. Вместо това се правят постъпки за разрешаване на строителството на нови лифтове без да се реши въпросът дали е спазен закона за старите. Висшият експертен екологичен съвет към МОСВ вече даде положително мнение за изграждане на нов лифт в Пирин. Нона Караджова подписа протокола.

 

Министър Юлиан Попов засега дава сигнали, че по-скоро смята да протака висящите въпроси. Във вторник той обясни, че проблемът дали "Юлен" спазват закона трябва да се реши с дебат, в който вземат участие всички заинтересувани страни. Единственото ясно нещо засега е, че проектът за нов лифт няма да бъде внесен за одобрение в Министерския съвет преди Попов да проведе своеобразна кръгла маса. В нея ще участват ръководството на министерството, "Юлен" и община Банско, които натискат за разширяване на ски зоната, както и неправителствените организации, които настояват държавата да спазва законите и да спре незаконното застрояване на Пирин.

 

Във вторник Юлиан Попов бе попитан дали "Юлен" ползва повече от позволената територия. Той не отговори директно. "Някои организации отговарят на този въпрос с "да". Други казват "не", а според трети има различни тълкувания. Основното ми желание да се съберат всички страни около масата (за преговори). Ще можете да си отговорите на този въпрос, след като се публикува концесионният договор", каза министърът на журналистите, но без да даде отговор на основния въпрос – дали министерството е наясно дали има нарушение на закона или не. Малко по-късно същия ден министерството публикува концесионния договор.

 

"Ако има нарушения на закона, то концесионерът трябва да бъде санкциониран. Има много неясноти още", допълни Попов. Той допълни, че разрешенията за разширяване на ски зоната трябва да бъдат давани, след като се напише стратегия за развитие на зимния туризъм и дори стратегия за развитие на региона. Не стана ясно дали с това изявление Попов казва, че докато той е министър няма да внесе в Министерския съвет предложение за новия лифт, защото тези стратегии няма как да бъдат написани за 2-3 месеца.

 

Екоминистърът избегна уклончиво да даде отговор на въпроса защо Нона Караджова си е позволила да подписва протоколите на експертния съвет за новите лифтове, след като "все още има много неясноти" около ски зоната. Остава висящ въпросът и как Висшият експертен екологичен съвет е стигнал да положителното мнение за новите проекти при тези неясноти.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?