Екоорганизации алармират за готвена скрита приватизация, Ангелкова отрича

Екоорганизации алармират за готвена скрита приватизация, Ангелкова отрича

Граждански организации обявиха, че Министерството на туризма се опитва да прокара скандални законодателни промени, целящи скрита приватизация чрез подарък на публични земи за вечни времена, върху които има изградени ски писти и ски съоръжения. Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" заяви във вторник, че това е станало на правителственото заседание същия ден.

Министерството на туризма отговори, че това е "поредната фалшива новина": "Всякакви политико-икономически спекулации, правени през социалните мрежи и през сайтове на отделни организации, не са нищо друго освен поредната фалшива новина и опити на определени среди да създават ненужно напрежение в обществото".

В качения за публично обсъждане проектозакон такива предложения липсват, както и в направените предложения по време на общественото обсъждане, видно от публикуваните на сайта на Министерството на туризма документи.

Правителствени източници на Mediapool твърдят, че на министерствата е бил предоставен за съгласуване проект от Министерството на туризма, в който се е предлагало да бъдат отдавани за безсрочно ползване на земи и гори, върху които има изградени ски писти и ски съоръжения. Предложението ще облагодетелства собствениците на инфраструктура в зимните курорти като "Пампорово" АД и фирма "Юлен", която е концесионер в Банско и на Витоша.

След като организацията "За да остане природа" даде гласност на предложенията и предупреди, че става дума за "скрита" приватизация, тези текстове са били оттеглени от Министерството на туризма и във вторник не са били гласувани от Министерския съвет, твърдят правителствени източници.

В официално разпространеното съобщение от пресслужбата на правителството се посочват само промени, свързани с намаляването на административната тежест за бизнеса и туристическите пакети.

В правителството прехвърчат искри между вицепремиера по икономическата политика и демографските въпроси Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова. През лятото те влязоха в открит конфликт след среднощните рейдове на Симеонов срещу шума в Слънчев бряг и събарянето на незаконните постройки по плажовете, които по думите на вицепремиера се държали от "Маджо, Маргините" и други босове на наследниците на силовите групировки от 90-те години.

Миналата седмица пък стана ясно, че ресорният министър Ангелкова не влиза в работната група, натоварена да работи по новите нормативни промени в туризма.

В бранша също има недоволство срещу работата на Ангелкова. Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти поиска оставката на министъра с писмо до премиера Бойко Борисов, което той не е коментирал до този момент.

"За да остане природа в България": Извършва се скрита приватизация

Докато говори за разследване на криминалната приватизация, премиерът я узаконява като бетонира беззакония в полза на бившата си половинка, се казва в позиция на "За да остане природа в България". (В понеделник правителствената пресслужба съобщи, че на политическия съвет на управляващата коалиция се е стигнало до решение за премахване на давността за извършени престъпления при приватизация. Шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов обяви, че ГЕРБ ще променя законодателството, по-специално Наказателния кодекс, за да се разследва приватизацията и да може "обществото да научи кой как е забогатял").

С предложените промени в Закона за туризма по време на съгласувателната процедура с другите министерства се "подаряват" публични земи за вечни времена, твърдят от "За да остане природа в България".

В държавни и общински гори пък ще може да се строи инфраструктура, без да променя предназначението на земята или да се минават съгласувателни процедури, задължителни за всички други фирми и граждани. Всичко това ще става без търг и конкурс, се казва в позицията на неправителствените екоорганизации.

"На практика със задна дата се прехвърлят вещни права, за които никога не е била плащана цена или минавана процедура. Това не само лишава държавата от възможността да получи такси или приход, не само подарява завинаги обществени ресурси на монополни структури, но и отваря широко вратата за нови беззакония, изпращайки сигнал, че всичко рано или късно ще бъде узаконено", твърдят от "За да остане природа в България".

Те припомнят, че през 2012 г. беше направен опит същите текстове да бъдат прокарани през Закона за горите. Тогава хиляди хора блокираха в три поредни вечери Орлов мост и защитиха законността.

Вносителят - Министерството на туризма посочва, че спорните промени, появили се изневиделица и в нарушения на изискванията за обществени консултации, са инициирани от курортен комплекс "Пампорово", твърдят от "За да остане природа в България". "Собственик на 84% от акциите на дружеството е Цветелина Бориславова, дългогодишна спътница в живота на премиера Бойко Борисов", припомнят екоорганизациите.

Промените ще облагодетелстват и други инвеститори, сдобили се със ски курорти в националните паркове Рила и Пирин и Природен парк "Витоша".

"Седмица след като министър от кабинета Борисов, подаде оставка заради сключване на договори със зет си, днес правителството извършва действия, които биха довели до облагодетелстване на свързано с премиера лице. Това е в състояние да компрометира България в навечерието на поемането на председателството на Съвета на ЕС", посочват от "За да остане природа в България".

Предлаганите промени

Одобрените от Министерския съвет промени в Закона за туризма са в няколко посоки и са свързани с категоризацията на туристическите обекти, туристическите пакети и намаляване на административната тежест за бизнеса.

Промяната на закона се оправдава с въвеждането на европейски регламенти – аргумент, който все по-често се използва от правителството, за да бъдат прокарани спорни промени.

С евродиректива от 1 януари 2018 г. се прилагат общи правила за формиране на туристически пакети и организиране на туристически пътувания в рамките на ЕС, като по този начин се гарантира на търговци и туристи спазването на техните права и задължения, независимо от националното право.

С приемането на тази промяна ще се постигне хармонизация на българското законодателство с останалите държави в ЕС за дейността на туроператорите и туристическите агенти, като се осигурява равнопоставеност на туристическия пазар, е посочено в съобщението на правителствената информационна служба.

В него е посочено още, че чрез транспонирането на директивата се цели да се намали административната тежест и спазването на разходите, а също се засилва ролята на взаимното признаване на защита при несъстоятелност.

С промените се премахва изискването за представяне за някои официални удостоверителни документи на хартиен носител, като се предвижда да се въведе нов формуляр "заявление-декларация", което в основната си част има декларативен характер.

Отпадат изискванията за представяне на документи или техни копия за организация за управление на туристически район, за сдруженията в процедурата по вписване в Националния туристически регистър, а също и при вписване в Регистъра на туроператорите и туристическите агенти.

Предвиждат се облекчения и при категоризацията на места за настаняване и заведения за хранене и развлечения, при сертификацията на СПА центровете, както и облекчения при лицензирането на екскурзоводи, планински водачи и ски учители.

Отпада също изискването за представяне на декларация по образец за регистрация в Търговския регистър, както и декларация, че едноличният търговец не е поставен под запрещение.

Предвижда се да отпадне изискването за представяне на справка за професионалната и езиковата квалификация на персонала в някои обекти.

Споделяне

Още от Бизнес