Екоорганизации искат мораториум за застрояване на зелени площи

Екоорганизации искат мораториум за застрояване на зелени площи

Граждански и природозащитни организации настояват за налагане на мораториум върху строителството в градски паркове и градини. Той трябва да действа до приемането на предложените от тях промени в Закона за устройство на територията, с които да се регламентира подобна забрана.

"Междублоковите пространства, кварталните градинки и големи паркове всъщност на книга са строителни петна. Ние искаме спешен мораториум върху всякакво строителство. Този мораториум е нужен, защото очевидно законът влиза вече в противоречие с обществения интерес и със справедливостта", заяви Първан Симеонов от "Запазете Бедечка". От неправителствените организации са се обединили и са подготвили пакет от законодателни промени, с които да се дефинира какво е зелена площ

"В България може да обжалите решение на МС, както ние направихме преди една седмица, но вие не можете да обжалите решение на главния архитект. Абсурдно е нали? Липсата на гражданско участие в тези процеси, липсата на прозрачност, липсата на яснота, това е системният проблем, и че системно губим градската ни среда и зелените площи. И точно поради тази причина са нужни много спешни законодателни промени. На първо място повече прозрачност. Хората трябва да имат гарантиран достъп до информация, когато се касае за въпроси за устройство на територията. Ние искаме да имаме достъп до правосъдие", подчерта Любомир Костадинов от българския офис на международната екоорганизация WWF. Системен проблем е, че хората разбират за строителството в кварталната градинка, на дюните или в планините, когато дойдат багерите, добави Костадинов.

В петък няколко екоорганизации обявиха създаването на първата по рода си обща инициатива на групи за опазване на зелените площи в София, Варна, Пловдив, Стара Загора и други градове на страната. Повод за обединението станаха строителните намерения в Морската градина във Варна, в парк "Бедечка“ в Стара Загора, на зелените площи на Бунарджика и новия гребен канал на Пловдив, в Борисовата градина в София и др.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес