Екоорганизации искат от президента вето върху закона за митингите

Президентът Георги Първанов да наложи вето върху поправките в закона за митингите и шествията, които бяха приети миналата седмица и ограничават протестите около Народното събрание и Министерски съвет само в определени зони. За това настояват в отворено писмо до Първанов от коалиция от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ и блогърското движение "България е наша“.

Според коалицията промените "противоречат на конституцията и европейските правосъдни практики за защита на човешките права“.

В откритото писмо се посочва още, че ако промените бъдат обнародвани така, както са приети, то това би довело до "невъзможност за организиране на навременни протести и за изразяване на гражданска позиция пред институциите, от които зависи взимането на управленски решения“.

Коалиция "За да остане природа в България“ припомня, че предишното правителство също обмисляше да въведе подобни ограничения върху гражданските протести, но до това все пак не се стигна.

Според неправителствените организации "протестите в паркове и градинки може и да са приятни, но когато ги няма държавните институции, чиито решения са причина за гражданската реакция, няма как да се постигнат резултати“.

В същото време те посочват, че блокирането на улици и магистрали, което често се случва в Гърция, например, също не е най-добрата възможна практика, "но приемането на новия законопроект създава реална опасност подобни блокади да зачестят и в България“.

Неправителствените организации напомнят, че през април 2007 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург отсъди в полза на българската неправителствена организация "Зелени Балкани“, на която беше забранено да проведе протестна акция в Пловдив.

"Това решение на Европейския съд говори, че опитите за ограничаване на човешките права по отношение на изразяването на гражданска позиция не отговарят на модерното европейско законодателство. Те противоречат и на българската конституция, според която е възможно редът, но не и мястото за провеждане на събрания и митинги, да бъдат уреждани със специален закон“, заявяват още от коалицията.

За вето на държавния глава върху промените миналата седмица настояха и от синдикатите.

Споделяне

Още от България