Екоорганизации подготвят референдум за крайбрежната зона на Варна

Екоорганизации подготвят референдум за бъдещето на Морската градина и крайбрежната зона на Варна, съобщи на пресконфренция в петък Борислав Сандов, съпредседател на
партия "Зелените".

Целта на общественото допитване е да се застави местната власт да утвърди парка с име Морска градина като обществен парк, разположен на брега на морето. Природозащитниците ще предложат на варненци да се проведе местен референдум със следните въпроси:

"Да достига ли паркът Морска градина до морето, като включва и зоната от ската до морския бряг? Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?"

Над 5000 души вече са се подписали под отвореното писмо до премиера с настояване за криминализиране на застрояването на зелените площи в урбанизираните територии.

Инициативата е подета първоначално от 16 варненци и само за четири дни събра внушителна подкрепа.

Основното искане е да се задължат общинските администрации в срок от шест месеца да изработят регистри на зелените площи и да бъде забранено строителството върху тях.

"Считаме, че всяко преминаване на този срок в закона трябва да се криминализира като престъпление с висока степен на обществена опасност, каквото всъщност то се явява със своите последиците за цели градове и техните граждани и данъкоплатци", се казва в писмото до Бойко Борисов.

В него се настоява Бойко Борисов да обърне внимание и на проблема с Морската градина във Варна, както стори това след скандала със сделката и започналото застрояване на дюни край Несебър.

Споделяне

Още от България