Екоорганизации приветстват решението за спиране на "Южен поток"

Екологичните организации "За Земята - Приятели на Земята България" и "Грийнпийс" - България приветстват решението на руския президент за за изоставяне на проекта "Южен поток".

Според тях проектът няма бъдеще и освен липса на конюнктурна обосновка за подобрен проект, винаги е липсвала и стратегическа обосновка.

Много по-смислени за България са малките проекти за газови интерконектори със съседните страни, които по някакви "мистериозни" причини не се случват от години, макар да са сравнително малки и ясни проекти, коментират от екоорганизациите.

Екоактивистите посочват, че с обявяване на края на проекта, трябва да се предприемат действия по отмяна на разрешение за строеж, издадено от МРР, както и издаденото решение по ОВОС от екоминистъра.

Следва да бъде отменена и продажбата на земя (358, 551 дка), която бе извършена от МЗХ на цени многократно под пазарните, се посочва в съобщението. Ако не се направят тези стъпки, рискуваме да се повтори историята с проекта "АЕЦ Белене"- незаконно източване на държавния бюджет под формата на "доставено оборудване, консултантски услуги, договори за охрана", пише в съобщението на организациите.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?