Екоорганизация: Пътни проекти застрашават мечки и вълци в Румъния и България

Първа копка на тунела под Шипка на 13 май тази година

Два пътни проекта в Румъния и в България застрашават значителни популации на мечки и вълци, както и други редки видове, предупреди Световният фонд за дивата природа в съобщение, цитирано от АФП.

Строежът на магистралата Лугож-Дева в Северозападна Румъния без адекватна преценка на отражението върху околната среда ще доведе до изчезване на популациите на мечки и сериозно ще засегне популациите на вълци, рисове и елени в планините Апусени, заявил Кристиан-Ремус Пап от румънската секция на Световния фонд за дивата природа.

Природозащитната организация алармира също за проект за изграждане на път и на тунел под връх Шипка в Стара планина в България, който "може да унищожи една девствена гора, където живеят значителни популации от мечки и вълци".

"Според сегашния проект трафикът ще минава през голяма гора и ще отдели на две парка Българка", заявила Катерина Раковска от българската секция на Световния фонд за дивата природа.

Засегнатата гора е вододайна зона за съседния град Габрово и приютява много редки и защитени от закона животни, както и растения. Освен това тя е част от европейската мрежа на защитени зони Натура 2000, подчертала тя.

Неправителствената организация и жители от района искат построяване на  алтернативен път с изграждане на малко по-дълъг тунел, който няма да засегне парка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?