Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Екопътека "Марина река" е зеленият музей на парк "Странджа"

1 коментар
Екопътека "Марина река" е зеленият музей на парк "Странджа"

Екопътека "Марина река" се намира в Природен парк "Странджа", в непосредствена близост до самата едноименна река и в сърцето на защитената местност със същото име. Самата Марина река извира северно от границите на резерват "Силкосия", в близост до село Българи. До екопътеката се стига с автомобил, като има изграден малък неохраняем паркинг. Тя започва от пътя Царево - Малко Търново, на около 12 км от Царево. За да я минете ви трябват около 50 минути в едната посока. Тя е наричана "Живият музей на терциерна Европа", но определено е зеленият музей на парк "Странджа".

Екопътеката е подходяща за всякакви хора, защото е широка и удобна. Маршрутът е кратък, лесен и достъпен. Той минава по стар коларски път сред дъбово-букова гора. Навсякъде сте заобиколени от източен бук, източен горун, дъб лъжник и благун. Поставени са табели с описания и снимки на растителните видове, които се срещат. Това допълнително обогатява туристите.

Екопътека "Марина река" е обозначена със синя маркировка. Тя е една от най-добре обурудваните в страната с информационни табели за растителните и животинските видове в региона. Обособени са 5 модула, посветени на растенията, земноводните, влечугите, птиците и бозайниците. Направена е за децата класна стая на открито. Та е любопитно оформена с чинове за учениците, място за учителя и класна дъска.

Растителността в района е стара от преди 65 млн. години, защото е от времето на терциера. Това е периодът между измирането на динозаврите преди 65 млн. години и последния ледников период преди 1.8 млн. години. Видовете в региона са се капсулирали, тъй като през последното заледяване само Странджа планина и Кавказ от цяла Европа не са били сковани в лед. По време на терциера в цяла Европа има богата растителност, която през ледниковата епоха в продължение на хиляди години е покрита с до 25 м лед. Странджа е единствената част на континентална Европа, която не е покрита с лед, заради което и много от растенията тук са толкова древни.

В нея растат зеленики (цъфтят през май), тисово дърво (чиято дървесина е толкова здрава, че в миналото от нея са правели лъкове и стрели), както и вечно зелените храсти на лавровишната и джела. Най-известна е странджанската зеленика, кото е висок вечнозелен храст със силно разклонено стъбло. Листата са лъскавозелени, едри, продълговатоланцетни и голи. Стъблото е с гладка сива кора. Цветовете са едри, лилаворозови, събрани по върховете на клонките в чадърести съцветия. Достига височина до 3 метра, като е богата на алкалоиди и е силно отровна.

Всяка година се организира "Фестивал на зелениката", който е най-популярният и най-красивият в Бургаска област. Провежда се на различно място в Странджа, но винаги е през месец май, когато зелениката цъфти. Организатор е природен парк "Странджа", Изпълнителната агенция по горите и Югоизточно държавно предприятие – Сливен. С всяка изминала година фестивалът е все по-успешен и с все повече маршрути и посетители. Програмата включва различни състезания и конкурси. Местните хора представят кулинарни умения, танци и ръкоделия, характерни за региона.

Паркът притежава европейско значение по отношение своето богатство от 42 вида сладководни и проходни риби. В горното течение на Марина река се срещат лешанката и застрашената в Европа източна балканска пъстърва. Сред земноводните са южният и малкият гребенести тритони, горската дългокрака жаба. Старите гори край долината на реката са обичайно местообитание за смока-мишкар и смокът-стрелец. Ендемични представители на гущерите са защитените в България и в Европа понтийски горски гущер и източен крехар. В разредените участъци на гората и по поляните може да се срещне късокракият гущер, защитен на национално и европейско ниво и включен в Списъка на световно застрашените видове. Обитател на горите и горските поляни е шипоопашатата костенурка, включена в Списъка на световно застрашените видове.

Тук са съсредоточени едни от най-плътните консервационно значими популации в България на южния белогръб кълвач и на черния кълвач. В широколистните гори на защитената местност се среща полубеловратата мухоловка, определена като "застрашена от изчезване" на европейско ниво и включена в Световния списък на застрашените видове, както и защитения на национално и европейско ниво козодой. Черният щъркел обитава горите, откритите пространства и отвесните скали край долното течение на Марина река.

От дневните грабливи птици в долината гнездят и ловуват защитените в България и Европа голям и малък ястреб, орел-змияр, осояд и малък креслив орел. Над Марина река преминава Via pontica - един от двата най-големи прелетни пътища на птиците в Европа. От нощните грабливи птици обитатели на Марина река, поставени под европейска и национална защита, са горската улулица и бухалът. От бозайниците са характерни ендемичната южночерноморска къртица и защитеният в България и в Европа източноевропейски таралеж. Защитени в Европа представители на земеровките са малката водна земеровка, срещаща се покрай реката, и малката кафявозъбка, горски и обикновен сънливец, включени в Световния списък на застрашените видове. Сред прилепите е установена най-многобройната за страната популация на дългоухия нощник. Видът е включен с категория "уязвим" в Световния Червен списък. По бреговете на реката и в горите около нея се срещат видра, златка, дива котка, вълк и чакал, както и дива свиня, сърна и благороден елен.

Важното значение на защитената местност "Марина река" по отношение на опазването на всички тези растителни и животински видове, прави местната екопътека уникална за България. Тя е истинският зелен музей на Европа.

*Публикацията е изготвена по проект на Министерството на туризма – "Живописните екопътеки на България"

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Pesho776
    #1

    Благодаря за прекрасната информация - ще го посетим задължително!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.