Екопротест заради законово обслужване на бизнес интереси по морето

Около триста души блокираха движението пред Народното събрание във вторник вечерта в знак на протест срещу законови поправки, които според тях облагодетелстват бизнес интересите на едри собственици на земя край морето. Събралите се демонстранти поискаха оттеглянето на "лобистки" промени в Закона за опазване на земеделските земи, които бяха внесени от "Обединените патриоти" и парламентарната земеделска комисия миналата седмица даде ход на практически първия законопроект на 44-ото Народно събрание.

Предложените от ГЕРБ и "Обединени патриоти" са за удължаване на срока за реализацията на инвестиционни проекти върху земя с променено предназначение с още три години. Това  улеснява застрояването на българското Черноморие, но не в полза на "дребните собственици и семейства със среден и нисък доход", както твърдят вносителите, а големи инвеститори, обяви неправителствената организация "Да спасим Карадере", която е част от инициаторите на протеста

С викове "Искаме природа, не искаме бетон" и "Вън бетона от закона" малко преди 19 часа гражданите, които до това време се събираха на групички, избутаха полицейския кордон и блокираха бул. "Цар Освободител" в центъра на София.

С плакати "Продажни некадърници" и "Кабинетът Борисов 3 под бетона" протестиращите поискаха оттеглянето на спорните поправки, които според качената на сайта на парламента програма за работата му тази седмица се предвижда да влязат за обсъждане в пленарна зала в четвъртък сутринта.

Сред протестиращите има представители на екоорганизации, различни партии от десния спектър, общински съветници на София, музиканти и обикновени граждани. Те дори поискаха оставката на кабинета малко повече от месец след встъпването в длъжност

Демонстрантите носеха и плакати с лика на екоминистъра Нено Димов, който във вторник сутринта заяви в тв предаване, че има и приятни начини за застрояване на Черноморието.

През 2011 г. в Закона за опазване на земеделските земи беше въведена 6-годишна валидност на решенията за промяна на предназначението на земеделска земя. Целта беше да се неутрализира силното обществено недоволство срещу скандални случаи на заменки, строежи и намерения за строежи по морето, както и да се освободи от отговорност Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

До 2011 г. МЗХ имаше законовото задължение да преразглежда всяка година нереализираните решения за промяна на предназначението на земеделска земя и да ги отменя по своя преценка. Това обаче не се правеше, за да се обслужат "неслучайните бизнесмени" край морето, посочват от "Да спасим Карадере".

Те припомнят, че за решенията, издадени преди 2011 г., този срок беше допълнително удължен на 6 г., за да се даде отсрочка на същите тези "бизнесмени". Сега Народното събрание готви удължаването му с още 3 години.

По този начин се дава възможност да бъдат реализирани проекти, несъответстващи на действащите в момента закони, а някои от тях одобрени в нарушение и на тогавашните закони.

Кой се облагодетелства?

От тези промени биха се облагодетелствали и едрите собственици на Карадере, чиито незастроени земи ще станат обратно земеделски, освен ако "не бъдат услужливо уредени с удължаване на срока", посочват от "Да спасим Карадере".

Това са собствениците на дружествата "Макси - І" АД, "Бългериан Пропърти Инвестмент Тръст" ("Б.П.И.Т.”) ЕАД Варна, "Мадара Бяла" ЕАД Варна и "П.Ф.К. ЦСКА" АД.

Тези компании притежават общо около 1500 декара незастроени, но с променено предназначение терени. Това става ясно от документи на община Бяла и Административен съд - Варна валидни към 3 ноември 2015 г.

Промяната на предназначението на тези 1500 дка земеделски земи е извършено през 2006 година в нарушение на Закона за опазване на земеделските земи на основание на Подробен устройствен план - Бяла север. Той е приет от община Бяла без да бъде направена екологична оценка, в нарушение на действащото тогава законодателство и на Закона за устройство на територията.

С удължаването на срока с още 3 години, нарушенията извършени още през 2006 г. ще бъдат узаконени чрез общия устройствен план на общината, който се изготвя в момента. Планът днес не отговаря и на Закона за устройство на черноморското крайбрежие и определените в него зони "А" и "Б", посочват от "Да спасим Карадере".

Преглед на уведомленията за инвестиционни намерения, които по закон се изпращат до РИОСВ, показва, че над една пета от строителните обекти, съгласувани с РИОСВ Варна и Бургас само през 2016 г., са строежи на семейни хотели, малки и средни туристически обекти.

Това опровергава тезата на вносителите, че малките собственици вече 9 години не могат да строят.

"За пореден път ще ни нарекат зелени рекетьори и ще ни обвинят, че се разпореждаме с чужда частна собственост. Точно за да си осигурят тази обществена нагласа, са измислили "благородния" си мотив вносителите", посочват от "Да спасим Карадере".

От организацията заявяват, че опазването на Карадере от мащабно застрояване от едри инвеститори е в интерес на местната общност, за да има тя шанс за свои собствени намерения за устойчив малък и среден бизнес.

"В други райони на Черноморието много дребни собственици вече оползотвориха земите си и построиха семейни хотели или къщи за гости за тези 6 години. Връщането на предназначението на земите би ощетило само тези, които преди години са се опитали да заобиколят законите. Нека ощетените да започнат нова процедура по промяна и нека бъдат оценени наново намеренията им по действащите в момента закони. Ако всичко по проектите е в съответствие, тогава защо да им бъде отказана промяна на предназначението", призовават от организацията.

Исканията на екозащитниците

Природозащитниците настояват "Обединени патриоти" и ГЕРБ да оттеглят "лобисткия" си законопроект и да се ръководят от върховенството на закона, за да се осигури стабилна и предвидима бизнес среда.

Министерството на земеделието и храните да публикува справка за всички имоти, които ще възстановят земеделското си предназначение и да прогласи решенията за промяна на предназначението им за загубили правно действие.

Министерството на земеделието да уведоми общините, на чиято територия се намират тези имоти, и да ги предупреди, че за тях не могат да издават разрешителни за строеж, преди да се извърши нова промяна на предназначението.

Министерството на земеделието да уведоми Министерство на околната среда и водите, както и РИОСВ, на чиято територия има такива земи, за загубата на валидност на решенията за промяна на предназначението на земята и възстановяването на земеделското ѝ предназначение с оглед правилното процедиране на инвестиционни намерения на тези земи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?