Екопротести срещу Бургас-Вльора в Тирана

Албански природозащитници протестираха вчера в Тирана срещу плановете на България, Македония и Албания за изграждане на трансбалканския петролопровод Бургас-Вльора, предаде в сряда Ройтерс.

Във вторник експерти от трите страни започнаха двудневна среща с изпълнителите на строежа и потенциалните нови акционери в дружеството, което ще управлява проекта. В албанската столица бяха представени проучвания за влиянието върху околната среда на тръбопровода, който ще пренася суров петрол от Каспийско море на Запад. Проектът ще бъде изпълнен от регистрираната в САЩ корпорация АМБО.

Между 40 и 50 природозащитници демонстрираха срещу проекта с аргумента, че изграждането на петролопровода ще изгони туристите от района. Протестиращите носеха чадъри и шезлонги и скандираха "АМБО, долу ръцете от Вльора". "Без АМБО Вльора ще бъде град с милиони туристи. С АМБО Вльора е осъдена на смърт", каза един от демонстрантите.

Албанското правителство съобщи, че очаква страната да печели по 60 милиона долара годишно от петролопровода, който ще транспортира по 750 000 барела петрол дневно.

На 28 декември 2004 г. в София бе подписан меморандума между България, Македония и Албания за политическа подкрепа на Бургас-Вльора. Петролопроводът ще струва около 1,2 млрд. долара (922 млн. евро). Досега са осигурени около 900 млн. долара от международни банки. Строителството на петролопровода с трасе 913 км се очаква да започне през тази година и да продължи 3-4 години.

След срещата в Тирана се очаква да има подобна в София.

Споделяне

Още от Бизнес