Екопротестите за Пирин обхващат още градове и чужбина

Екопротестите за Пирин обхващат още градове и чужбина

Още шест български града и два в чужбина се включват в четвъртък в националния протест срещу правителственото решение за промяна на плана за парк "Пирин", което позволява на ски концесионера в Банско "Юлен" да поиска разрешение за строеж на втори лифт. Така в защита на природата ще излязат хората от 16 български града и живеещите българи в Брюксел и в Лондон, съобщиха от екокоалицията "За да остане природа в България", организатор на демонстрациите от края на декември, когато бе взето оспорваното от тях решение, и на 4 януари, когато на контрапротест в защита на бъдещия лифт излязоха жители на Банско и региона на пътя край Симитли.

Сега отново се има протести "срещу" и "за" кабинковия лифт, но тъй като поддръжниците на развитието на ски зоната в Банско ще ползват досегашния маршрут на екошествията по бул. "Витоша" за своя демонстрация хепънинг и концерт, трасето на еко протеста ще е друго, но на практика ще приключи там, откъдето ще тръгне другото.

Към десетте български града, които излязоха на протест седмица преди сегашния, се присъединяват още хора от по-малки населени места. Така демонстрации ще има в София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен.

Исканията остават същите – отмяна на промените в плана за управление на парк "Пирин", които според екозащитниците е трябвало да станат след извършване на екооценка. Министърът на околната среда и водите Нено Димов обаче е решил, че такава не е необходима, като аргументът му е, че екооценка ще се извърши на самото инвестиционно намерение за строеж на втория кабинков лифт.

Природощатинците отново напомнят, че ведомството не е взело предвид над 1000 писмени становища по плана за парка и над 100 000 писма от граждани от цял свят в защита на Национален парк "Пирин". Според тях решението на Министерски съвет отслабва защитата на Пирин, като отваря врати за сеч на вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор на възраст между 100 и 500 години.

От "Юлен" обявиха, че тепърва ще се прави проект на трасето и ще се разбере колко дървета ще бъдат отсечени, като информираха, че една трета от предвидената територия за строеж на лифта била голя поляна, а са отрязаните ще има компенсационно залесяване.

Екокоалицията обаче посочва, че "за да бъдат тези гори това, което са в момента – Ноев ковчег на биологичните видове на Европа, те са еволюирали хиляди години, без да бъдат увреждани от човешка дейност". "Няма как да има компенсаторно залесяване, което би възстановило пораженията от унищожаването на природата на Пирин. Затова по време на протеста в София, засегната от проблеми с чистотата на въздуха, символично ще се раздадат буркани с чист пирински въздух на всички управляващи с посланието, че "Свят без гори е свят без въздух", информират организаторите на екопротеста.

Протестиращите заявяват, че не са срещу зимния туризъм и ски спорта, но искат това да се случва в синхрон с природата и да не засяга защитените територии, а инвестициите в ските не би трябвало да се концентрират само върху един район.

"Развитието на ски спорта минава през нормалното функциониране на Ски зона Алеко в Природен парк Витоша. "Витоша ски", която е монополист на съоръженията на Витоша, следва да ремонтира и възстанови функционирането им, а Министерството на младежта и спорта да поправи влек "Заека". Това е позволено, както от сега действащия план за управление на Природен парк Витоша, така и от Закона за горите. С това ще се облекчи и потока от туристи към Банско и другите зимни курорти в България", посочват от кеоорганизацията.

Къде ще са протестите на 11 януари 2018 г.

В София природозащитниците се събират в 18:30 ч, пред паметника на Патриарх Евтимий. Мястото на срещата в Благоевград в същия час е площад България, (пред Largo Mall).

За 18:30 часа е насрочен протестът в Бургас, пред Часовника. В този час ще тръгнат и шествията във Варна от Общината, във Велико Търново – от площад "Майка България", в Пазарджик от "Тортата" , в Плевен от Часовника, в Пловдив - от площад "Съединение".

В Русе Паметникът на свободата отново ще събере протестиращите в 18 часа , в този час е насрочена екоакцията и в Габрово на площад "Възраждане", по същото време ще се съберат хора от Казанлък на площад "Севтополис".

Жителите на Свищов са призовани на демонстрация пред беседката в градската градина, в 17:30 часа. Сливен също се включва в акцията, а старозагорци отново излизат пред Синдикалния дом в 18:30 часа . В Хасково протестът започва в 18 ч на площад Свобода, а в Шумен – от 18:30 ч, на входа на градската градина.

Българите в Лондон ще протестират пред посолството на страната ни от 18 ч, а в Брюксел – от 18:30 ч, на площад "Люксембург".

Споделяне

Още от България