Екопроверка на Корал не установила нарушения със загражденията

Табела на входа на плаж "Корал"

Бургаската екоинспекция е извършила в понеделник проверка по казуса със заградения плаж "Корал" и не е установила нарушения, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов пред журналисти. Той посочи, че в района на Корал има сиви дюни, но контролът върху тях не е от юрисдикцията на ведомството му, а на кмета на Царево и ако той има съмнения, да направи своя проверка.

"Районната инспекция е правила проверка и днес сутринта. Нямаме информация нещо да е нарушено, но ако кметът има нужда от съдействие, ще го получи“, посочи Димов.

Думите му идват след като в неделя природозащитници протестираха срещу ограждането от частна фирма на близо 120 дка край пясъчната ивица, в които попада и единственият път към плажа "Корал". Хората се обявиха срещу застрояване на къмпинг "Корал“, а също и срещу приемането на промените в общия устройствен план на Царево, които предвиждат нови 83 хектара от природен парк "Странджа" да бъдат застроени.

Теренът е ограден от испанската фирма "Ибердрола", която е негов собственик и твърди, че е предприела тези мерки след предупреждение от община Царево, че ситуацията с къмпингуващите не трябва да се повтаря това лято. Миналата година фирмата е платила известни глоби, съобщиха от "Ибердрола". Оттам допълват, че със слагането на оградата ще бъде спряна амортизацията на земята, причинена от дейностите на плажуващите.

Общественият достъп до плажа ще остане отворен, посочват от испанската фирма.

Споделяне

Още по темата

Още от България