Екоразрешително може да провали сделката за ТЕЦ “Бобов дол”

Екоразрешително може да провали сделката за ТЕЦ “Бобов дол”

Чрез Агенцията за приватизация Държавното предприятие за електричество (Public Power Corporation – РРС), Гърция, иска от Министерството на околната среда и водите промяна в комплексната програма за контрол върху замърсяванията (КПКЗ), или т.нар. комплексно разрешително на ТЕЦ “Бобов дол”, за да продължат преговорите по придобиването на държавните акции. Това съобщи за Mediapool Владимир Каролев, консултант на гърците.

В сегашното комплексно разрешително въобще не е предвидено, че топлоелектроцентралата може да работи и след 2014 г., когато изтича преходният период за прилагането на евродирективата за големите горивни инсталации, заяви Каролев. В това КПКЗ са предвидени много по-строги мерки за опазване на околната среда, отколкото за такива инсталации в Европейския съюз, допълни той. Затова РРС иска неговата промяна и облекчаване на изискванията, така че да може да се изпълнява адекватна инвестиционна програма и дружеството да работи и след 2014 г.

В момента КПКЗ предвижда от работещите три блока на площадката едната мощност да спре работа на 1 януари 2007 г., втората – през 2010 г., а последната  - през 2014 г.

Единият блок е загубен, целта сега е да се гарантира работата на другите два и след фиксираните в комплексното разрешително срокове, за да може да се изкупуват от мините повече въглища и да реализира България повече износ на ток за Гърция, каза Каролев. Според него централата е стратегически важна за РРС именно заради възможността за експорт на ток за южната ни съседка, в която има недостиг на  електроенергия във времето, когато у нас потреблението е по-слабо.

От думите му стана ясно, че ако Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не променят комплексното разрешително, до сделка може и да не се стигне, защото практически гръцката компания няма да има време за възвръщане на инвестицията си.

Освен това РРС губи с всеки изминал месец бавене на финализирането на приватизационния договор. Само досега гръцката компания е реализирала загуба над 8 млн. евро от протакането на сделката, сочат данни на Агенцията за приватизация (АП). 

РРС предложи близо 71 млн. евро за топлоцентралата при подаването на окончателните оферти на 27 април 2005 г. На 2 май обаче Изпълнителният съвет на АП, ръководен от тогавашния директор Атанас Бангачев, решава, че предложената цена не е задоволителна и решава да прекрати процедурата. Това обаче бе обявено два месеца по-късно, като през това време миньорските синдикати разиграваха протести срещу приватизацията на ТЕЦ “Бобов дол” и искаха в нея да се допуснат български инвеститори. За такъв бе заподозрян бизнесменът Христо Ковачки, който вече е собственик на множество мини, които доставят въглища за ТЕЦ “Бобов дол”.

Два дни след обявеното спиране на процедурата Бангачев се раздели с поста си, а приватизацията на термоцентралата потъна в съдебни разправии, които приключиха едва в края на юни 2006 г. в полза на РРС, с която бе решено да започнат преговорите по договора за продажбата на до 100 процента от ТЕЦ-а. Според последното решение на АП, те трябва да приключат до 15 декември.

Досега цената на ТЕЦ “Бобов дол” е паднала със 17 млн. евро, коментира Тодор Николов, изпълнителен директор на АП. Стойността ѝ ще продължи да пада драстично и ежемесечно, ако не приключим сделката, допълни той.  Въпреки загубата, от РРС са потвърдили банковите гаранции за предложената първоначално цена от почти 71 млн. евро.

При сегашните ограничения на екоразрешителното за ТЕЦ “Бобов дол” е невъзможно да се постигнат изискванията за работа на централата и в същото време поставят под въпрос оползотворяването на местните въглища.

А точно върху това акцентират миньорските синдикати, дирижирани от Ковачки.

Сега топката е в полето на МОСВ. В ековедомството вече се е състояла среща с представители на АП по проблема, съобщиха за Mediapool участници в тези разговори. Дискутирана е била възможността за промяна на комплексното разрешително, признаха експерти, но отказаха да коментират дали са склонни на исканата промяна.

От пресцентъра на МОСВ заявиха, че издаденото комплексно разрешително е според изискванията на европейската директива за големите горивни инсталации и е било прието от оператора на централата.

Правят впечатление обаче някои факти около издаването на екоразрешителното. То е вписано под № 45 в регистъра на КПКЗ в Изпълнителната агенция по околна среда. Издадено е на 5 май 2005 г. – три дни след като тогавашният Изпълнителен съвет на АП е решил да спре процедурата за ТЕЦ “Бобов дол”, но пропуска да обяви това на обществеността.

Според запознати това се прави, за да може да се действа на няколко фронта за осуетяването на приватизацията на ТЕЦ “Бобов дол” – спряна процедура, миньорски протести и драконовско екоразрешително като застраховка в случай, че другите действия срещу продажбата на централата не дадат ефект.

Сега именно КПКЗ-о се явява пречката за приключване на преговорите с РРС, или погледнато от опаката страна – гаранция за запазване на статуквото или обезценка на топлоцентралата до степен, в която при обявяване на нова приватизационна процедура интерес би имал действително само български  инвеститор. За такъв още от времето на миньорските протести се спряга именно  Христо Ковачки.

За него се твърди, че финансира ДПС, чийто член на Централното оперативно бюро и на Централния съвет Джевдет Чакъров е министър на околната среда и водите.

Тези твърдения официално се отричат. В същото време очакванията са ДПС да осигури гръб на Ковачки, издавайки удобно за неговия бизнес екоразрешително за ТЕЦ “Бобов дол”.

Ковачки е човекът, който би имал най-голям интерес да получи без пари централа, където ще реализира продукцията от мините си през следващите седем години, без да се чувства длъжен да гарантира за качеството на въглищата и без да инвестира нито лев за екоинсталации.

В момента, в който РРС купи термоцентралата, доставките на въглища ще са обвързани с критерии за тяхното качество. Това ще е част от приватизационния договор, където ще е гарантирано задължително изкупуване на определени количества въглища, но срещу конкретни показатели, неведнъж е обявявал Тодор Николов.

Сега ТЕЦ “Бобов дол” няма съоръжение, което да проверява какви въглища им се возят за изгаряне. Машината се е развалила още преди години и тъй като струва доста пари, а дружеството не е в добро финансово състояние, за ново оборудване не се и помисля. Така се гори каквото дойде и ефективността на централата е малка. Ситуацията е удобна, дори и дружеството да не бъде придобито от Ковачки, а да остане държавно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес