Екоселище край Русе ще прави ток и наука и ще привлича туристи

Проект за изграждане на селище, което ще изхвърля минимални въглеродни емисии, ще произвежда зелена енергия и в него ще се извършва научно-изследователска работа, представиха областната и общинската администрации в Русе и Институтът по земеделие и семезнание "Образцов чифлик”, който е разположен на няколко километра от Русе.

Предвижда се върху 200 дка, собственост на "Образцов чифлик”, да се построи селището, което ще включва няколко модула. Жилищният ще е изграден от сгради с пасивно потребление на енергия. Производственият ще прави ток от фотоволтаични системи, вятърни генератори и от биомасата на съседните ферми. Научно-изследователният център ще е съставен от лаборатории и полигони на Русенския университет, който ще изследва там проблемите на енергийната ефективност. Проектът включва и изграждането на комплекс за сертифициране на земеделски биопродукти.

Предвижда се екоселището да се превърне и в туристическа атракция.

За да се реализира проектът обаче трябва да се намери финансиране, което ще се търси от еврофондовете и чрез привличане на частни инвеститори на принципа на публично-частното партньорство.

Споделяне

Още от Имоти

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?