Екотаксите за нови коли поевтиняват, за старите се повишават

Марката влиза наесен, за да поощри купуването на автомобили, които замърсяват по-малко

Екотаксите за нови коли поевтиняват, за старите се повишават

Заплащаната екотакса при покупка на автомобил ще намалее с 5 на сто при сделка за нов автомобил или такъв до петгодишна възраст и с 3 на сто – при закупуването на по-стари. Мярката, която ще влезе в сила наесен, цели стимулирането на покупката на по-нови автомобили, за да се намалят причините за замърсяване на въздуха, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на форум, посветен на еврофондовете, организиран от медии, работодателски организации и екоминистерството.

Така при закупуване на чисто нов автомобил собственикът му ще плаща 138 лв. еднократна продуктова такса за извеждане на возило от употреба след като се спре използването му. В момента въпросната екотакса е 146 лв. При сделка за кола до 5-годишна възраст, внос от чужбина за първа регистрация у нас, таксата става 194 лв., което е с шест лева по-малко от сегашната. За подобни превозни средства от 5 до 10 г. дължимата такса ще бъде увеличена с от 253 лв. на 260 лв., а за още по-старите коли постъпва от сегашните 267 лв. на 275 лв.

Новите такси да влязат в сила с промяна в наредба на Министерския съвет и ще важат само за бъдещи покупки на МПС. С тях не се облагат собствениците на вече купени автомобили.

По данни за 2013 г. в България е имало регистрирани 3 683 659 пътни превозни средства, чиято средна възраст е между 18 и 25 години, което означава, че основно се купуват коли втора употреба.

Според анализ на експерти в екоминистерството, при това положение в близките 5 години има опасност страната да бъде изправена пред сериозен проблем от генериране на голямо количество отпадъци от излезли от употреба моторни превозни средства.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?