Екозащитници алармираха, че отново се строи на плаж "Корал"

Плажът "Корал"

Върху терен, граничещ с южния край на плажа "Корал" е започнал строеж на масивна ограда, макар да се предвижда пясъчната ивица да влезе в бъдещия национален парк "българсок Черноморие. За това предупредиха природозащитници от гражданското сдружение "Да запазим Корал". Според тях "на 45 дка земя се изгражда незаконна ограда, копае се с багери в разгара на летния сезон и се ограничава достъпа на граждани до плаж "Корал".

 

"В никакъв случай не става дума за строителство на плажната ивица", контрира обаче Сава Чоролеев, изпълнителен директор на акционерното дружество със специална инвестиционна цел "Прайм пропърти" собственик на въпросния терен, цитиран от "Дневник.. Това е частен имот в близост до пясъчната ивица, който заедно с други подобни терени наоколо до този момент не беше ограден, а това даваше свободен достъп до тях на недобросъвестни ползватели, които разполагаха там палатките и караваните си", обясни Чоролеев.

 

Според него в момента се изгражда временна ограда, заради замърсяването, което причиняват собствениците на караваните. За поставянето ѝ не е необходимо издаването на строително разрешение, а и има предписания от полицията да оградим имота си, за да го охраняваме сами срещу превръщането му в нерегламентиран къмпинг, коментира Чоролеев.

 

От сдружението "Да запазим Корал" обаче твърдят, че според заповед, издадена от общинската администрация в Царево в рамките на туристическия сезон, който започва на 15 май и продължава до края на септември, в района не могат да бъдат извършвани никакви изкопни работи, тъй като това нарушава спокойствието на почиващите.

 

Освен това подобна ограда ще пречи на свободния достъп на граждани до плажа, което е нарушение на конституцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България