Екозащитници: Готви се ударно разширение на ски зоните в Банско и Алеко

Екозащитници: Готви се ударно разширение на ски зоните в Банско и Алеко

Сигнали за подготвяно от правителството ударно разширение на ски зоните в Банско в Национален парк "Пирин" и Алеко в Природен парк "Витоша" е получила коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България”, съобщиха природозащитниците в понеделник.

Според организацията, въпреки отмяната миналата сряда на решението на правителството на Пламен Орешарски за предоговаряне на концесионния договор със свързаното с Първа инвестиционна банка" (ПИБ) дружество "Юлен" за ползването на площи от защитените територии на парк "Пирин", кабинетът на Бойко Борисов ще узакони ползването на много по-голямата площ от защитената територия в парк "Пирин" от договорената през 2001 г. с концесионера.

Притеснителното е, че екоминистерството е приело, че вместо "нарушения” на договора вижда "проблеми” в договора с "Юлен", посочват от екокоалицията. Според нея за това свидетелства анализ на договора, направен от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в края на миналата седмица. "Анализът цели да внуши, че има объркване между площите на концесионната площ и площта на Териториално- устройствения план на ски-зона Банско от 2001 г. Според коалицията "За да остане природа в България” тези площи са съвършено ясни.", пише в съобщението на природозащитниците.

От МОСВ обаче заявиха пред Mediapool, че новото ръководство на ведомството все още не извършило анализ на правния договор с "Юлен". Такъв вероятно ще бъде изготвен от междуведомствената работна група, която ще бъде назначена да проучва казуса със ски зоната в Банско, за да предложи до 15 февруари на правителството вариант за неговото решение. Тази работна група още не е заседавала, обясниха от ведомството.

Екозащитниците обръщат внимание на това, че председателят на парламентарната група на управляващата партия ГЕРБ Цветан Цветанов заяви миналата седмица в Банско, че подкрепя изграждането  на втора кабинкова линия в ски зоната. Същото Цветанов и негови съпартийци заявиха и през 2012 г., месеци преди да подадат оставка и да излязат от властта.

"За да остане природа..." допълва, че през тази седмица различни министерства организират срещи с неправителствени организации, свързани с развитието на ски спорта в България. "Опасенията са, че обикновено такива срещи се представят от политиците като обществен диалог, но наличието на предварително взето политическо решение превръща тези срещи в параван за нечистите задкулисни сделки между властта и олигархични кръгове", посочват природозащитниците.

Те посочват, че инвестиционните намерения за разширяване на ски зона Банско например не се базират нито на пазарни проучвания, нито на заетостта на хотелите в Банско, която е под 25% на годишна база, нито от промените в климата, които са очевидни за всички. Те няма да създадат устойчиви работни места в Банско, където целият обслужващ състав през пролетта и лятото мигрира, припомнят природозащитниците, пише още в съобщението.

В него се припомня, че концесионерът на ски зона Банско - "Юлен” АД, видя "проблеми в договора“, след като МОСВ доказа с геодезическо заснемане през 2011 г., че концесионерът ползва много по-голяма площ от договорената.

Според неправителствената организация напоследък Столична община се е активизирала да променя общия си устройствен план, който да улесни разширението на ски зона Алеко в Природен парк "Витоша", попадаща на територията на София.

Национален парк "Пирин" и Природен парк "Витоша" са защитени територии и случващото се в тях зависи от законовите ограничения и до известна степен от плановете им за управление, които се поръчват и одобряват от правителството.

Вървящата в момента актуализация и на двата плана за управление се извършва от фирма, близка до българския собственик на банка, която на практика притежава ски зоните на Банско и Алеко. Банката на два пъти получи милиардна финансова инжекция с пари на данъкоплатците, за да бъде поддържана ликвидна, посочват от екокоалицията, визирайки ПИБ.

Организацията настоява всяка стъпка за бъдещето на природното наследство в Пирин и Витоша да бъде взимана по максимално прозрачен и законосъобразен начин. Недопустимо е обществени средства да бъдат използвани от олигархични кръгове за изсичането и застрояването на защитената българска природа, която е на всички граждани, пишат природозащитнците в своята позиция..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес