Екозащитници: Инцидентите на Витоша са заради бизнес интереси и държавно безхаберие

Фанкъдова прехвърли топката на екоминистерството и плана за управление на парка

Екозащитници: Инцидентите на Витоша са заради бизнес интереси и държавно безхаберие

Двата тежки инцидента на Витоша в рамките на седмица със загиналите от лавина двама туристи над хижа "Алеко" и падналото от Симеоновския лифт дете заради неактивирано заключване на кабинката са причинени от бизнес интересите на концесионера на ски съоръженията на планината и от безхаберието на общината и държавата, които имат механизми да принуди фирмата "Витоша ски" да поддържа добре както пистите, така и лифтовете, но не го правят. Това се посочва в становище на Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", разпространено до медиите във вторник.

Столичният кмет Йорданка Фанкъдова от своя страна обясни пред журналисти, че кметството не можело да направи нищо по въпроса, тъй като съоръженията са частна собственост, освен да настоява пред отговорните институции час по-скоро да решат проблема като приемат новия план за управление на Природния парк "Витоша". Той обаче се оспорва силно от екозащитницити, според които с него се отваря вратата за презастрояване на планината.

Фанкъдова заяви, че отговорност на Министерството на околната среда и водите е да приеме плана за управление на парка. Останалите министерства, които имат отношение към проблема, са на земеделието, на спорта и на туризма. Последните две защитават разширяването на ски зоната и ново строителство в планината.

Очевидно е, че има нужда от цялостна реконструкция на лифтовете на Витоша и ние непрекъснато настояваме те да се модернизират, каза още кметът на София. По думите ѝ всяка година преди ски сезона собственикът на съоръженията "Витоша ски" и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор я уверяват, че съоръженията са проверени и са безопасни.

"Моята позиция винаги е била, че Витоша трябва да се развива като дестинация за летен и зимен туризъм. Това е едно богатство за града, без да е собственост на града", каза Фандъкова.

Според природозащитниците, пистите и ски съоръженията на Витоша нарочно не се поддържат от "Витоша ски", която не желае да инвестира в старите писти, влекове и лифтове, а иска да строи съвсем нова огромна ски зона с различни писти и лифтове от сега съществуващите. От изявлението им излиза, че фирмата саботира рехабилитацията на сегашните ски съоръжения, за да може да прокара своите инвестиционни намерения, които обаче при сегашните законови условия няма как да се случат.

Организацията припомня, че офшорната фирма "Витоша ски“ притежава само съоръженията, а терените за каране на ски наема от държавното горско предприятие. Част от лифтовете (злополучният кабинков лифт "Симеоново – Алеко“, седалковата въжена линия "Бай Кръстьо – Голи връх“ и кабинков лифт “Княжево-Копитото”) компанията купи от Столичната община по времето, когато премиерът Бойко Борисов беше кмет на София. Останалите лифтове и влекове на Алеко бяха приватизирани от държавата и впоследствие препродадени на "Витоша ски“, допълват от екокоалицията.

Тя отхвърля обвиненията на "Витоша ски", че екозащитниците възпрепятстват подмяната на старите лифтове и влекове и посочва, че смяната може да стане в съществуващите просеки на съоръженията, а частното дружество погрешно налага тезата, че е разрешена смяната в същите стъпки, което не можело да стане.

Известно е, че собственикът на лифтовете на Витоша има планове за съвсем нова огромна ски зона с лифтове и писти по различни трасета. Тя обаче няма как да отговаря на законодателството – то поставя ограничения, за да опази природния парк от пълна урбанизация. Нова ски зона и трасета обаче биха дали на собственика възможност да има пълен монопол, като държи лифтовете, ски училищата, заведенията за хранене и отдих и т.н.", посочват от "За да остане природа в България"

В писмото се обяснява, че съгласно Закона за туризма чл. 154 и 157, собственикът на ски съоръженията трябва да осигури и поддръжка на пистите или терените, където се карат ски, както и безопасността на лифтовете. Лавината падна на Стената над Алеко, която е терен за ски. Там има четири съоръжения – два влека и лифт „Романски“ на „Витоша ски“, и един държавен влек – „Заека“, на Министерство на спорта. Когато теренът се отъпква от машините за обработка на писти, вероятността да тръгне лавина се намалява значително, смятат от коалицията.

Според нея държавните институции не демонстрират интерес казусът с неработещите съоръжения да бъде разрешен. Министерство на спорта, което е собственик на влек "Заека“ го бе отдал под наем на Българска федерация ски, а тя - на присъдружната ѝ "Витоша ски“. Публична тайна е, че президентът на ски федерацията е собственик на почти всички лифтове на Витоша, както и на ски зона Банско. През време на злополучния наем съоръжението бе сериозно повредено. Спортното министерство обаче нито прекрати договора, нито задължи наемателя да оправи влека, а просто изчака края на наема. От тогава министерството не е дало нито лев, за да бъде поправен лифтът и децата да могат да се учат да карат ски на приемливи цени, допълват от "За да остане природа...".

Организацията обръща внимание, че Столичната община досега не е дала отчет как се изпълнява приватизационният договор на съоръженията, които продаде на „Витоша ски“ през 2007 г. По договор "Витоша ски“ трябваше да направи инвестиция за ремонт и поддръжка на съоръженията, както и да продължи дейността на ски зоната, припомнят екозащитниците и допълва,т че по тяхна формация тези задължения не се изпълняват.

"Всички инциденти с лифтовете през годините ясно показват, че тези от тях, които работят, не се поддържат", посочват от екокоалицията и припомнят, че съгласно чл. 195 на Закона за устройство на територията кметът на общината е длъжен да издаде заповед, с която задължава собственика на съоръженията да извърши в определен срок необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне на лифтовете и влековете, а в случай, че това не се извърши или е невъзможно – да издаде заповед за тяхното премахване.

"Държавните институции като цяло си затварят очите за нарушения, извършени в ски зона Алеко. Когато тази есен" неизвестен извършител“ изкорени 20 декара новозалесена гора, която по случайност е на мястото на планирана, но неодобрена ски писта, бяха само уволнени ниските етажи на горските и толкова. Когато преди 7 години вместо преместване на разрешените 19 морени, влязоха булдозери и прокопаха цял нов ски път през каменните реки на Витоша, който съединява "Синята писта" и писта "Витошко лале", държавата отново си затвори очите. И тези примери не са единствените", пише в становището на "За да остане природа в България".

Според неправителствената организация, "проблемът е, че държавата не се намесва в рамките на закона, оставя всичко на самотек, а това позволява на олигархичните интереси да правят каквото са си наумили в Природен парк "Витоша" и да манипулират общественото мнение".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?