Екозащитници искат ограничения за туристите на Седемте Рилски езера

Екозащитници искат ограничения за туристите на Седемте Рилски езера

Заради нарасналите десет пъти туристи след пускането на лифта до Седемте Рилски езера, които са прогонили важни защитени видове, да се наложат ограничения за посетителите на тази природна забележителност, искат от екокоалицията "За да остане природа в България“. Според природозащитниците улесненият достъп и засиленият обществен интерес с пускането на лифта вече водят до невъзвратимата загуба на Седемте Рилски езера, които се заблатяват и откъдето трайно са прогонени редки и защитени видове като мечката, вълка, дивата коза, глухара, врабчовата кукумявка и др., срещани в района преди 2009 г.

От организацията цитират свои и на екоминистерството данни, според които, докато през 2009 г. езерата са посетени от около 15 хил. души, две години по-късно до тях са се качили над 120 хил. туристи. Всичко това е пряк резултат от пускане в експлоатация на лифта от хижа "Пионерска“ до хижа "Рилски езера“ без необходимата оценка за въздействието върху околната среда, заради което срещу страната ни има заведена наказателна процедура от Европейската комисия.

Липсата на алейна инфраструктура като дървени скари по пътеките до езерата и огромният човекопоток води до силно увреждане и ерозиране на тревните местообитания и затлачване на езерата от изнесената с дъждовете почва от склона, посочват от коалицията..

Тя отново обръща внимание, че единственият начин екоминистерството да гарантира опазването на Седемте Рилски езера е чрез прилагането на международния опит за управлението на чувствителни екосистеми, подложени на засилен туристически интерес. В такива случаи се изготвя екологична оценка на поемната способност на чувствителните екосистеми, изграждане на инфраструктура с цел намаляване на ерозията, поставяне на тоалетни и т.н.

Според природозащитниците обаче, като най-спешна мярка за спиране настъпилите вече негативни последствия за Седемте Рилски езера, е необходимо екоминистерството да предприеме действия за ограничаване на туристопотока до поносимите за екосистемите нива, включително чрез налагането на финансови стимули и ограничаване капацитета на незаконния лифт.

По силата на екологичното законодателство, тези дейности целят да не се допусне унищожаването на Седемте езера и е трябвало да бъдат разработени от кандидат строителя на лифта и екоминистерството, преди съоръжението да е построено и пуснато в експлоатация. Това не се случи въпреки настояванията ни, припомнят природозащитниците.

Споделяне

Още по темата

Още от България