Екозащитници искат оставката и на Валери Симеонов

Протест "Подари обедната си почивка на Пирин" ще се проведе в четвъртък, вечерта – в 13 български и чужди градове

Вицепремиерът Валери Симеонов не крие пристрастрията си в полза втората кабинка. Той дори оглави един от протестите в защита на строежа

Вицепремиерът Валери Симеонов да подаде оставка, парламентът да отхвърли предложените от "Обединените патриоти" и ГЕРБ поправки в Закона за горите, отпушващи новите ски строежи, да не се приема улесненото застрояване на ниви и да се разследват заменките по Черноморието.

Това са новите искания на протестиращите вече втори месец природозащитници срещу незаконната според тях промяна в плана за управление на парк "Пирин", разрешаваща нови ски строежи на Банско. Те вероятно ще бъдат обявени още в сряда вечерта на граждански протест по време на телевизионното интервю на премиера Бойко Борисов за бТВ.

Нови демонстрации са насрочени и за четвъртък. В София този път протестът ще е обеден пред сградата на екоминистерството под надслов "Подари обедната си почивка на Пирин". Вечерта недоволството от решенията в ущърб на Пирин ще бъде изразено в десет български и три чужди градове, съобщиха от Глобалния фонд за дивата природа WWF

Досега демонстрантите настояваха за отмяна на поправката в плана за управление на парк "Пирин", приета в края на декември 2017 г., макар срещу нея да има над 1000 становища. Те искаха оставката на екоминистъра Нено Димов, обявяване от властите на реалния собственик на дружеството "Юлен", което е концесионер на част от парк "Пирин" за нуждите на ски зоната в Банско и международен одит на концесионния договор.

Сега към претенциите за оставката на Нено Димов се прибавят такива и към Валери Симеонов, който още преди месец обяви, че съпредседателствената от него коалиция "Обединени патриоти", която е част от управлението, ще внесе предложение да отпадне изискването за смяна на предназначението на горски терени за реконструкция не само на съществуващи лифтове, но и за нови писти, въжени линии и влекове. Точно това бе сторено миналия петък с подкрепата на двама депутати от ГЕРБ.

Оставката на Симеонов се иска заради "серията от публични лъжи във връзка с взетото решение от 28 декември 2017 г., серия от недопустими и неприемливи исказвания и публични призиви за насилие и дискриминация на граждани на ЕС, както и на неприкритото вече обслужване на частните интереси на свързаните помежду си фирми "Витоша ски" и "Юлен", която е концесионер на ски зона Банско в Национален парк "Пирин", посочват от WWF.

Природозащитниците настояват за "отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите". "Промените позволяват изсичане и строителство без промяна на предназначението на горите. Това означава, че всяка една гора в България може да се обяви за ски писта и да се изсече на голо. Тези промени бяха вече гласувани преди 6 години след натиск от собственика на ски съоръженията в Природен парк Витоша "Витоша ски АД. Те бяха спрени от масовите протести през юни 2012 г.", припомня екоорганизацията.

Тя настоява и за отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори, съобщава екоорганизацията.

Тя иска още депутатите да отхвърлят прокараните също от "Обединените патриоти" чрез преходните и заключителни разпоредби на закона за посевите поправки в Закона за опазване на земеделските земи. Те позволяват на собствениците на земеделски земи със сменено предназначение, които не са успели да започнат строителство в законовия срок, да поискат препотвърждение на този статут вместо настоящото превръщане на земята отново в нива. Държавният глава Румен Радев върна промените, но към момента парламентарните комисии ги одобряват повторно и се очаква същото са се случи и в пленарна зала, след което те ще станат факт.

Природозащитниците обявяват, че този път протестът в София ще бъде в работно време, за да бъдат чути от администрацията. Затова и демонстрацията е насрочена за 12 часа пред Министерство на околната среда и водите на бул. "Мария Луиза" 22, докато вътре екоминистърът Нено Димов е на среща, част от програмата на българското европредседателство. В останалите градове протестът ще се проведе след края на работния ден.

Недоволни ще се съберат в Благоевград от 18:30 ч на пл. България". В Бургас протестът ще е по същото време пред Часовника. Във Велико Търново, в същия час, сбирката е пред Студентския стол, в Пловдив – на пл. "Стефан Стамболов" , както и в Стара Загора.

За 18 часа е насрочен протестът в Плевен, пред кукления театър "Иван Радоев", в Русе по същото време ще започне демонстрацията пред сградата на общината, както и Свищов. Недоволството си ще изразят и в Свиленград от 17:30 ч на Стария мост, а половин час преди това ще бъде протестът в Сливен, пред Стария бряст.

Българи в чужбина ще се съберат на пристанището в Бристол от 18:30 ч, пред българското посолство в Лондон в същия час, както и в Глазгоу от 18 часа пред статуята на Доналд Дюър.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?