Екозащитници искат прокуратурата да развали всички сделки с дюни

Предлагат отделна агенция да управлява горския и поземления фонд и да отговаря за защитените зони

Екозащитници искат прокуратурата да развали всички сделки с дюни

Стъпки за разваляне на всички сключени след 1 януари 2008 г. сделки с държавни имоти, в които попадат пясъчни дюни да предприемат прокуратурата и Министерството на земеделието и храните, настояха природозащитници във вторник. Пред журналисти от екокоалицията “За да остане природа в България“ представиха предложения, които според тях ще гарантират дългосрочното опазване на Черноморието, дивите плажове и дюни по-добре от готвените в момента законови поправки.

 

Тези промени няма да спасят Черноморието, а отварят нови "вратички" за строителство, твърдят природозащитниците. Предложенията на министерствата целят единствено размиване на отговорността и прехвърляне на топката между тях, затова предупреждаваме обществеността да реагира, защото техните промени "не работят", посочи Александър Дунчев от WWF.

 

Организациите предлагат на Народното събрание да наложи мораториум върху промяната на предназначението на държавни терени от горския и поземлен фонд, както и да се забрани издаването на строителни разрешения в черноморските зони от европейската екомрежа НАТУРА 2000. Идеята е тези ограничения да важат до изработване на цялостна визия за развитие на Черноморието и адекватна защита на дивите плажове, дюни и крайморски зони, обясни Дунчев.

 

Сред изброените места, нуждаещи се от защита, екозащитниците посочват Дуранкулашко езеро - Св. Ана, Крапец, Шабленски езера, степите между нос Шабла и град Каварна, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Карадере, Иракли – нос Емона, Поморийско езеро, Мандра - Пода, Вая, Атанасовско езеро, Дюни-Алепу, Аркутино, Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла" и резерват "Ропотамо"), Дяволското блато, р. Караагач - Корал.

 

Коалицията препоръчва на Министерството на околната среда и водите да издаде заповеди за обявяване на 19-те защитени зони по местообитанията в района на Черно море. Заповедите трябва да включват категорична забрана на ново строителство в териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 км от границата на морския бряг или морските плажове, посочи Дунчев.

 

Наложително е обявяването на Парк "Българско Черноморие" - национален или природен, и той да има самостоятелна администрация, смятат природозащитниците.

 

Друго тяхно предложение е да се прекратят всички процедури за придобиване на държавни имоти в защитени зони от НАТУРА 2000 по реда на законите за горите и за земеделските земи. Държавните и общински гори и земи в защитените зони да станат публична собственост по подобие на държавните и общински гори и земи в защитените територии, настояват още от коалицията.

 

От регионалното ведомство се иска до три месеца да осигури реално прилагане на Закона за устройство на черноморското крайбрежие чрез отразяване в кадастралните карти на дюните и на зоните А и Б.

 

"За да остане природа в България" препоръча на Министерския съвет да прецени възможността за създаване на специализирана, независима, държавна агенция за защита на природата и за опазването на горите, отговаряща за контрола върху защитените територии, зони и гори, която да изпълнява и всички отговорности по разпореждане с държавните имоти в тях.

 

Според Тома Белев от “Зелени Балкани“ основният премълчаван проблем е, че всички държавни администрации считат, че в кадастралните карти трябва да се отбелязват и имотите, в които са включени дюни, за да се проведат процедурите по Закона за устройството на черноморското крайбрежие. В кадастъра, където са посочени начините на трайно ползване на имотите, обаче няма предназначение на дюните няма, както няма и природни паркове.

 

Любомир Костадинов от WWF се оплака, че след като от регионалното министерство била обещана политическа воля гражданите да бъдат допуснати до процеса на одобряване на общите устройствени планове (ОУП), това не се е случило В България днес има фактически феодални общини, където нямаме достъп да знаем какво се прави - това създава правна несигурност, каза той.

 

В защита на българската природа и Черноморието по-късно във вторник ще се проведат протестни шествия в София, Пловдив, Варна и Трявна с призива "Долу ръцете от българската природа".

 

Сборният пункт за демонстрантите в столицата е пред паметника на Патриарх Евтимий, откъдето тръгнаха и предишните шествия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?