Екозащитници искат смяна на министър Костова заради правния хаос с плана за "Пирин"

"Пролес" пише на президента и премиера по казуса с екологичната оценка

Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова, сн: БГНЕС

Да бъде сменено ръководството на Министерството на околната среда и водите заради създаването на правен хаос с проектоплана за управление на Националния парк "Пирин", поискаха от екокоалицията "За да остане природа в България" в петък.

Аргументът на природозащитниците за отстраняването на служебния екоминистър Ирина Костова е, че с поредицата от противоречиви решения за нуждата от екологична оценка на плана за управление на парка оглавяването от нея ведомство е абдикирало от основната си функция – опазването на парка. Освен това се блокират усилията по спасяването на защитената територия от сечи и строежи, посочват още от неправителствената организация.

Парк "Пирин" отново е във фокуса на общественото внимание, след като на 2 март, точно преди тридневните празници, ведомството публикува решение на Костова, че планът за управление на парка, за чиято преработка настояват екозащитниците, не се нуждае от екологична оценка. След поискано от президента Румен Радев ново решение и протест на природозащитници, Костова отмени решението си, че не е необходима екооценка и излезе с ново – да се изработи такава екооценка.

И двете ѝ решения обаче подлежат на обжалване, което е предприела фирмата "Пролес Инженеринг", изработила проекта за плана.

От "За да остане природа" пък обръщат внимание, че екоминистърът все още не е отменила предварителното изпълнение на решението си от 1 март да няма екологична оценка на плана за "Пирин“ и така се създава правен хаос, който хаби обществена енергия и с нищо не решава ситуацията, тъй като в момента нито се прави екологично оценка на плана, нито самият план е върнат за преработване.

Ако съдът уважи жалбите на "Пролес" и отхвърли решението на МОСВ да се прави оценка, може да остави в сила първото решение, което ще е в сила дори при обжалване заради неотмененото предварително изпълнение, посочват от екооалицията.

Тя обяснява, че настояват да се изработи екологична оценка, за да се оцени влиянието на предвиденото в проектоплана 12.5 пъти по-голямо застрояване и на стопанските сечи, и да се предвидят съответните мерки. Природозащитниците припомнят, че в рамките на общественото обсъждане планът получи над 300 отрицателни становища, а експертите от отдел "Защитени територии" върнаха плана с 27 страници забележки. Авторът на плана "Пролес" обаче е отразил само техническите, а онези, които алармират, че планът отваря вратата за строителство в парка, не са били взети под внимание.

"Придвижването на плана в този вид е потъпкване на мнението на експертите, които си занимават с опазване на природата, както и на общественото мнение (94 % от българите заявяват, че икономическото развитие не трябва да застрашава природата)", пише в съобщението на екокоалицията.

Според нея министерството незабавно да издаде решение за отмяна на решението си за предварително изпълнение на решението да няма екологична оценка. Организацията смята ,че трябва да бъдат освободени от постовете им както министър Костова, така е всички директори на дирекции и заместник-министри, подготвили решенията по случая с плана за управление на "Пирин".

От коалицията отново посочват, че представената преди ден от "Пролес" екооценка на плана запарка е по Закона за защитените територии и тя няма нищо общо с исканата от нея екологична оценка по Закона за опазване на околната среда. Направената от "Пролес" оценка има за цел на най-ранен етап от разработването да съобрази предвижданията на плана с изискванията за опазване на околната среда и се извършва от външни оценители на екипа разработил плана. "Това смесване на двете процедури показва, че авторите на плана или не познават законодателството, или преднамерено се опитват да заблуждават обществеността".

Управителят на "Пролес" Антоний Стефанов, който преди ден призна пред Mediapool, че действително двете оценки са различни, в петък е написал писмо до президента Румен Радев и до служебния премиер Огнян Герджиков, в което обяснява защо направената от фирмата оценка е достатъчна и не е необходимо да се прави исканата от природозащитниците оценка.

Стефанов посочва, че изработеният от фирмата му план за "Пирин" не съдържа нито едно конкретно инвестиционно намерение, което трябва да е обект на екологична оценка по Закона за опазването на околната среда.

"Ако случайно беше допуснато в нашия план легитимирането на някой инвестиционен проект на територията на парка (с конкретни и ясни параметри, например трасе за втора кабинкова линия - с дължина, широчина и пр.), или зона в която са указани – къде и какво да се строи или прокарва и с какви площи и точна локация, тогава се прави така наречената "дълбока "и "подробна“ екологична оценка. Но в този случай тя се изработва по реда на Закона за опазване на околната среда и/или по Закона за Биологичното разнообразие, по преценка на компетентния орган МОСВ", пише шефът на "Пролес инженеринг".

"И това би било разбираемо, защото при реализиране на конкретния проект (след направа на Специализиран подробен устройствен план, който се процедира по Законаза управление на територията) биха могли да се засягат елементите на местообитанията и видове предмет на опазване (ако ние сме го допуснали ) – именно това трябва да се провери с оценката", обяснява Стефанов.

"Нова екологична оценка ще преповтори направената от нас оценка, констатациите и препоръките, които експертите и учените от нашия екип вече сме направили, защото в парка през изтеклия период (от 2014 до сега, както и през целия изтекъл от 2004 г период) нищо не е направено, а и никакво инвестиционно намерение няма депозирано", допълва той.

По думите му изработването на исканата от "За да остане природа в България" екооценка процесът по приемане на плана само ще се забави вероятно до 2020 г- при положение, че срокът му на действие изтича през 2023 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България