Екозащитници обявиха втория лифт в Банско за претекст за масови строежи и сеч

Документ от съдебното дело срещу решение на екоминистерството новият план за управление на националния парк "Пирин" да не минава задължителна екооценка показва за пореден път, че исканията за "втора кабинка на Банско“ са само претекст за масови строежи и сеч на гори в защитената територия. Това заявиха от екокоалицията "За да остане природа в България", според която всички действия на правителството и концесионера на ски зоната "Банско" – "Юлен", целят не само "една кабинка“ а  нова голяма ски зона в парка с 333 км писти и 113 км съоръжения.

Това е мащабно разширяване на ски зона "Банско“ – от Предела, през Кулиното и Банско, до Добринище през защитените явно само на хартия вековни гори на Национален парк "Пирин“, посочват от "За да остане природа в България" в писмо от вторник.

Според екоорганизацията още през 2014 г. правителството е било наясно с намерението да се построят нови 333 км писти, което е близо 5-кратно увеличение на съществуващите в парка. Тези планове са посочени в становище на концесионера, изпратено до Министерството на околната среда и водите в края на ноември 2011 г. Документът е част от преписката по делото за необходимостта от екооценка за актуализирания план за управление на парка. Приемането му от Министерския съвет се отлага повече от година, по преди седмица вицепремиерът Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов обявиха, че правителството ще започне съгласуване на промяна на концесионния договор с "Юлен", за да плаща концесионерът двойна такса за ползването на терени от парк "Пирин", срещу което ще му бъде разрешено да строи втори кабинков лифт. Двамата увериха, че инвестиционният проект ще мине екооценка и оценка за съвместимост, преди да бъде окончателно одобрен, както и че няма да се строят нови хотели, а само ски съоръжения. Отделно щял да се одобри плана за управление на "Пирин".

Природозащитниците обаче за пореден път обявиха, че подобни действия дават картбланш за забранени според екозаконодателството мащабни строежи в защитената територия и масова сеч на гори.

Според тях новият план за управление на "Пирин", изработен с европари от свързана с "Юлен" фирма, "е дълбоко порочен". "Той предвижда строителство върху 12.5 пъти повече площ от националния парк спрямо сега, както и сечи на горите върху 60% от територията на парка", алармират за пореден път екозащитниците.

"Всякакво ново строителство на спортни съоръжения в националните паркове на България е забранено със закон. (чл. 21 от Закона за защитените територии). А тъй като изграждането на ски писти е строеж (съгласно чл.12 от Закона за устройство на територията), твърденията на екоминистъра Нено Димов, че в "Пирин" няма да се строи нищо друго освен ски инфраструктура са много тревожни – и заради щетите, нанесени в парк "Пирин" досега, и защото тези строежи са съзнателно погазване на закона", посочва се в новото становище на "За да остане природа...".

"Разширяването на сегашната ски зона и строителството на нова противоречи и на изискванията на ЮНЕСКО, тъй като "Пирин" е част от Световното природно наследство. През 2010 г. ЮНЕСКО изключи ски зоната от обекта на световното наследство и я направи негова буферна зона заради унищожението, предизвикано от строителството на ски зона "Банско". Тогава българското правителство пое отговорността и му беше поставено условие да не допуска разширяване на съществуващата или строителство на нови ски зони в обекта на световното наследство, чиято територия обхваща Национален парк "Пирин“, припомня организацията.

Тя се заканва да обжалва в съда всяко правителствено решение, което заплашва вековните гори и уникалните пейзажи на Национален парк "Пирин". Всички международни институции, които имат отношение към "Пирин" като ЮНЕСКО и Европейската комисия са редовно информирани, допълва коалицията, според която всякакво ново строителство няма как да започне без предварителното одобрение на премиера Бойко Борисов.

Припомня се още, че през последната година над 100 хиляди души от цял свят са подписаха срещу плановете за застрояване и изсичане на горите на "Пирин". С директен имейл всички тези хора призовават премиера Бойко Борисов да разпореди връщането на проектоплана за управление на Национален парк "Пирин" за основна преработка, докато не бъдат премахнати всички точки, които ще разрушат планината и поминъка на местните хора.

Още по темата
Още от Бизнес