Докато експерти в МОСВ умуват по казуса с отменения от съда надстроен лифт

Екозащитници откриха още три незаконни ски съоръжения в Банско

Екозащитници откриха още три незаконни ски съоръжения в Банско

Две писти и още един лифт в ски зона Банско в Национален парк “Пирин“ са на практика извън закона, според изискана от коалицията от екоорганизации “За да остане природа в България“ справка на Министерството на околната среда и водите по Закона за достъп до обществената информация.

Това съобщиха от екокоалицията ден, след като Върховният административен съд (ВАС) откри законови нарушения при изграждането на четириседалковия лифт на “Юлен“ в местността Платото и екоминистерството състави работна група, която трябва да предложи начин за изпълнение на постановлението на петчленката на ВАС за отмяна на решението на бившия еконимистър Нона Караджова от август 2010 г. Според него не се налага извършването на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на проект за подмяна на съществуващи ски съоръжения, но съдът установи, че това е трябвало да се направи.

Така към проблемния лифт в Платото, за който ВАС се произнесе още, че е по-широк и по-дълъг от старите два влека и навлиза в защитените територии от парк “Пирин“, които не са част от концесионния договор между МОСВ и “Юлен“, се прибавят още три съоръжения.

Според справката на екоминистерството ски писти “Шилигарник-2“ и “Стражите“ и лифтът “Железен мост-Платото“ не са част от концесионния договор с “Юлен“, не са предвидени в Плана за управление на Национален парк “Пирин“, нито в териториално-устройствения план изготвената ОВОС от 2000 г., а в “МОСВ не са налични актове, издадени по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за защитените територии за съгласуването им“.

В изявлението на коалицията “За да остане природа в България“ се пита кога ще има наказани държавни служители за това, че държавата напълно не се интересува от случващото се през последните повече от 10 години в Пирин и как е възможно да има толкова много нарушения в един от националните паркове на страната с най-висша степен на защита на природата?

Природозащитниците настояват незабавно да бъде поискана отговорност от зам.-министъра на околната среда Евдокия Манева, която участваше в правителството на ГЕРБ, сега е в служебния кабинет, а при изготвянето на концесията с “Юлен“ бе екоминистър. Те искат отговорност за случващото се да понесе и директорът на Национална служба за защита на природата Михаил Михайлов.

Организацията отново призова да се развали концесията за ски зона Банско в Национален парк “Пирин“, за наказания за всички нарушения, извършени в планината, както и за недопускане на промени в плана за управление на парка, които да позволят ново строителство в него и да доведат до допълнителни противоречия.

В четвъртък от съюза “Природа за гражданите“, който подкрепя намеренията на “Юлен“ за разширяване на ски курорта, поискаха да се изготви постфактум оценка за въздействие на околната среда на обявения от ВАС за незаконен лифт, която щяла да покаже, че той не вреди на природата.

Сега експертната група трябва да намери решение на проблема, но не е ясно кога ще стане това, като се има предвид, че вече две години МОСВ и “Юлен“ преговарят по установени разминавания с ползваните от концесионера защитени територии и записаните в договора за отдаване на концесия, които са в задънена улица.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?