Eкозащитници отричат да са съгласни за нов лифт край Банско

Eкозащитници отричат да са съгласни за нов лифт край Банско

Коалиция "За да остане природа" опроверга твърденията на вицепремиера Валери Сименов и екоминистъра Нено Димов, че имат одобрението на екоорганизациите за изгражането на нов лифт край Банско, за да бъде решен проблемът с опашките на сегашния.

“Коалиция "За да остане природа" остро възразява на изказването на Валери Симеонов след срещата, че е постигнат резултат и природозащитните сме се съгласили на втора кабинка. Нашите думи, че трябва да се разреши проблемът с опашките са превратно изтълкувани и интерпретирани. Ние сме призвани да пазим природата и никога няма да се съгласим с предложения, които я унищожават и нарушават екологичното законодателство“, се казва в позиция на организацията.

От "За да остане природа" декларират, че повече няма да участват в никакви дискусии в Министерския съвет и Министерството на околната среда и водите (МОСВ), ако за тях не се води подробен стенографски протокол.

“И занапред, както и досега, ще обжалваме в съда всяко решение, за което не са проведени задължителните по закон процедури за преценка необходимостта от екологична оценка и оценка за съвместимост съгласно българското законодателство и европейските директиви“, допълват от организацията.

Преди ден стана ясно, че правителството ще даде картбланш за изграждането на втори кабинков лифт в Банско, но концесионерът на ски зоната "Юлен" АД ще трябва да плаща двойно по-високи такси за ползването на част от защитена територия, попадаща в Националния парк "Пирин". 

Инвестиционното решение за ново ски съоръжение обаче ще мине задължителна оценка за въздействие върху околната среда и за съвместимост със защитената територия, както и обществено обсъждане, а в парка няма да бъде разрешавано никакво строителство на хотели.

Новината дойде след среща на Симеонов и Димов с представители на 35 институции и неправителствени организации.

Още преди изявленията на Симеонов и Димов, от екокоалицията "За да остане природа в България“ предупредиха, че зад мотива за втори кобинков лифт се крие планирането на нова много по-голяма ски зона и изсичане на вековни гори, което пък ще бъде разрешено от новия проектоплан за управление на "Пирин".
 
Природозащитниците се позовават на доклад, изготвен от Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN), за състоянието на обектите на Световното наследство на ЮНЕСКО, сред които е и паркът "Пирин".

В съобщението на "За да остане природа..." се посочва, че докладът в частта му за "Пирин" твърди, че състоянието на парка предизвиква "сериозно безпокойство“, което е една стъпка преди крайната – "критично“. Като причина за това са описани заплахите от плана за разширяването на ски зоните в Национален парк Пирин от Предела през Банско до Добринище, особено в контекста на променящия се климат, както и от планираното увеличение на сечта.

Природозащитниците предупреждават, че искането за втори кабинков лифт "е само параван за разширяването на ски зоната, така че тя да обедини планираната, но никога неразрешена ски зона Кулиното на Предела над Разлог, с разширението на ски зона Банско и на пистите над Добринище".  

Споделяне

Още по темата

Още от България