Екозащитници предлагат нов черноморски парк да пази от бетона 10 диви плажа

Твърдят, че край Иракли продължава да се строи, макар регионалният министър да заяви, че е спряла дейностите

Част от организаторите на протеста от понеделник в защита на местността Иракли поискаха ГЕРБ да изпълни предизборните си обещанията за спиране на строежите по черноморското крайбрежие и увеличаване на защитените територии в България. Те са изготвили предложение за обявяването на нов национален парк "Българско Черноморие", който да предпази от застрояване последните 10 диви пясъчни ивици в страната. Това са плажовете "Света Ана" на север от с. Дуранкулак, Шабленски езера, Крапец, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Карадере, Иракли, Корал, Аркутино, Дюни и Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла" и резерват "Ропотамо").

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" и гражданската инициатива "Да спасим Иракли" настояват в новия парк да влязат тези плажове заедно с прилежащата им територия от 350 метра от линията на най-големия отлив от брега навътре в сушата, както и всички езера и влажни зони в близост до морския бряг.

Те са създали и подписка в подкрепа на предложението, идващо след като в края на миналата седмица стана ясно, че на плажа в Иракли е започнал нов строеж. Екозащитниците организираха в понеделник вечерта голям протест, по време на който дойде съобщение от регионалния министър Лиляна Павлова, че е спряла строителните дейности.

По данни на "За да остани природа" обаче, въпреки думите на Павлова, на мястото продължава да се строи на няколко метра от водата. На обекта има работници, които и в момента провеждат строително-монтажни дейности и извършват изкопни работи по изпълнение на инфраструктурата около обекта.

Един от организаторите на протеста - Андрей Ралев от Сдружение за дивата природа "Балкани", напомни, че защитените зони, които трябва да бъдат включени в европейската мрежа "НАТУРА 2000", са обявени само по Директивата за защита на птиците, но не и по Директивата за защита на местообитанията (двете директиви са правната основа за включване на територия в НАТУРА – бел. ред.).

Природозащитниците се надяват, че ако бъде обявен такъв парк, последните незастроени плажове ще останат държавно-публична собственост и ще бъдат решени всички административни неясноти около определянето на дюни или принадлежността на плажа към една или друга община.

Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие" напомни, че и сега има правни инструменти, които да гарантират опазването на Черноморието – това са законите за защита на Черноморието и за устройство на териториите. Според последния, каза Цветков, трябва да бъде изготвена Генерална схема за устройство на териториите, работата по която обаче още не е започнала.

Организаторите на протестите поискаха да бъдат прекратени всички сделки по стария закон за горите, а бъдещите процедури да бъдат публични, за да може обществеността да се информира своевременно за техните цели.

"Искаме България да се развива устойчиво, а хората да се ползват от природните блага, но не това да е за сметка на окупиране и унищожаване на природата", заявиха екозащитниците.

БСП прогнозира евросанкции заради строежа на Иракли

Много вероятно е България да понесе санкции от Европейската комисия заради застрояването на Иракли. Това прогнозираха от БСП след заседание на ръководството на партията във вторник.

Според тях няма как скандалът от последните дни да не бъде коментиран от Европейската комисия в негативен план. Освен че поздравиха протестиращите, от БСП им подадоха ръка като ги поканиха на среща.

Управляващите имитират загриженост за защитените територии, а в действителност се опитват да защитят частни интереси. Такова обвинение отправиха социалистите и допълниха, че властта разбира само от натиск и единствено протестите могат да променят ситуацията.

"Очевидно, че дебелоочието се превръща в запазена марка на ГЕРБ. Действат на принципа "ако мине", особено във времето, когато хората са ангажирани с празници, както в случая – Коледа, Нова година. Точно тогава започва строителството, което се очаква за около 40-50 дни да приключи. Тоест ако никой не обърне внимание, строителството се реализира", каза говорителят на социалистите Ангел Найденов.

От БСП поканиха протестиращите на среща, за да обсъдят какви промени в законите могат да се направят, за да се регулира режима на заитеност на териториите.

Споделяне

Още по темата

Още от България