Екозащитници: Развитието на ски зона Банско минава през разваляне на концесията

Снимка: БГНЕС

Предприемането на каквито и да било инвестиционни действия в ски зоната в Банско може да стане, само ако преди това се развали сегашният концесионен договор за ползване на защитени територии от Националния парк "Пирин", уреди се собствеността върху съоръженията и бъдещите дейности отговарят на законовите изисквания. Това стана ясно от коментарите на представители на екокоалицията "За да остане природа в България на пресконференция в понеделник.

Природозащитниците отново обявиха своите позиции, след като миналата седмица партиите от управляващата коалиция, без Реформаторския блок, решиха, че трябва да се внесе за обсъждане и одобрение в Министерския съвет предложението за промяна на концесионния договор между "Юлен" и Министерството на околната среда и водите. Според изготвен миналата пролет анализ, има извършени редица нарушения в ски зоната, но те ще бъдат опростени срещу повишаване на концесионната такса за държавата, като в същото време "Юлен" ще получи правото за ползва завзетите нерегламентирано допълнителни площи от парка и да извършва нови строежи.

Екоорганизациите са против това и миналата седмица отново излязоха на макар и малоброен протест в София. Сега те заплашват, че ако управляващите не намерят адекватно решение на проблема със ски зоната в Банско, за нарушенията там ще бъде сезирана Европейската комисия.

Концесионният договор за Банско е нарушен и фактически разтрогнат и от двете страни, тъй като е допуснато трети лица да извършват стопанска дейност и да генерират приходи на територията на концесията, заяви пред журналисти Тома Белев.

Той за пореден път повтори тезата на екокоалицията, че за да възтържествува справедливост по този казус, изградените в нарушение на законите ски съоръжения трябва да се актуват на държавата, сегашният договор с "Юлен" да бъде разтрогнат, а не променян. След това правителството трябва да обяви нов конкурс за концесионер не само на терените, но и на съоръженията, заяви Белев.

Незаконното усвояване на 65 хектара над разрешените с концесията 99.55 хектара увеличава монопола в ски зоната и е нарушение на конкурентното право на ЕС, посочи Александър Дунчев от Глобалния екофонд WWF, който е част от екокоалицията. Така се променят конкурсните условия по отдаване на концесията, облагодетелства се една компания и мисля, че ЕК ще потвърди, че това е незаконна държавна помощ, коментира той.

С идеята за преподписване на договора за концесия със същата фирма, както и за нови проекти с нея се цели да се узаконят тези надстроени площи и нарушения. "Опитват се този път това да стане чрез изграждане на нов ски лифт и с нов междуведомствен анализ на договора", каза Дунчев.

Екозащитниците посочиха, че от години регионалното министерство и областният управител на Благоевград си прехвърлят отговорността за издаването на актовете за собственост на съоръженията, защото няма общо мнение дали те да са публична държавна, или изключителна държавна собственост. Според Тома Белев, в кадастъра това са "бели петна", а според него трябва да са публична държавна собственост.

Новоусвоените площи около концесионната площ са в противоречие на закона и на действащия План за управление на "Пирин" и могат да съществуват само при учредяването му в нова концесионна процедура, смята и Петко Цветков от Българската фондация "Биоразнообразие". Той допълни, че министрите на спорта и на туризма може да искат втори кабинков лифт в Банско, но екоминистърът е този, който трябва да вземе крайното решение и да носи отговорност.

От организацията отново посочиха, че в Национален парк "Пирин" и сега е позволено да се подменят ски съоръжения и лифтове, но това трябва да стане след възмездие за незаконните действия в района.

Представителите на коалицията признаха, че разширяването на буферната зона на парк "Пирин", каквато е заложена в проекта на новия план за управление на защитената територия, е начинът за построяването на нов кабинков лифт в Банско, каквито са намеренията на "Юлен".

"Втора кабинка е възможна единствено и само когато свършат всички други проблеми и когато инвеститорът предяви желание тази територия да бъде изключена от националния парк. Няма начин в Национален парк в момента да се строят спортни съоръжения като кабинки за обслужване на ски писти, докато Законът го забранява, тоест, всяко ново предложение за ски курорт в национални паркове трябва да бъде предхождана от процедура за изключване на тези територии от националния парк. Ако им стиска, нека да го поискат от Министерство на околната среда и Министерски съвет и да видим дали обществото ще се съгласи. Единствената останала прекрасна дива природа в България в националните паркове да бъде изключена, за да може да се застроява", заяви Александър Дунчев.

Колегата му от WWF Константин Иванов припомни проучване на "Алфа Рисърч" от миналата година, според което 70% хора се обявяват срещу ново строителство в Пирин.

Екокоалицията остава в готовност за протест в защита на Национален парк "Пирин", в случай, че "не спре с кражбата на държавен ресурс и с нарушаването на закона". "Протестите ни са срещу нарушаването на законите, срещу това, че самата държава, която създава законите, не ги спазва", допълни Дунчев.

Очаква се във вторник с позиция за разширяването на ски концесията да излязат и от Реформаторския блок.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес