Екозащитници са против замесени в застрояване на защитени зони зам.-министри

Екозащитници са против замесени в застрояване на защитени зони зам.-министри

Против назначението на зам.-министрите на околната среда Чавдар Георгиев и на земеделието Бюрхан Абазов и за закриване на Министерството на инвестиционното проектиране се обявиха от екокоалицията “За да остане природа в България“. Организацията посочва, че двамата зам.-министри са замесени в застрояване на защитени зони по Черноморието, а специално създаденото от премиера Пламен Орешарски инвестиционно ведомство е източник на корупция.

 

Природозащитниците са недоволни и от приетото на първо четене в парламента решение за налагане на временен мораториум върху заповедите за премахване и забрана ползването на незаконни строежи. Според тях така се подхранват нови нарушения, свързани със строителство в националната екологична мрежа, защото създава усещането, че те все някак ще бъдат узаконени.

 

“За да остане природа...“ посочват, че Чавдар Георгиев като зам.-министър на околната среда и по времето на тройната коалиция има значителен принос за една от наказателните процедури срещу България, заведени от Европейската комисия заради приемането на Общия устройствен план на Община Царево, изготвен от архитект Калин Тихолов, който бе предложен за министър на инвестиционното проектиране, но бе оттеглен след силното обществено недоволство. Планът предвиждаше изграждане на хотели със 150 хил. легла в парк “Странджа“. Процедурата беше прекратена от Европейската комисия, след като следващият екоминистър Нона Караджова оттегли становището по екологичните оценки на плана.

 

Чавдар Георгиев е известен и като лобист за развитието на голф проекти, често в защитени територии, допълват от екокоалицията.

 

То посочва, че Бюрхан Абазов пък, като зам.-министър на земеделието по времето на НДСВ и тройната коалиция, е отговорен за продажбата в периода 2004-2005 г. на стотици декари земя публична държавна собственост в парк “Странджа“ с цел застрояване.

 

Екозащитниците посочват още, че разбират значението и нуждата от реформи в кадастъра като важна предпоставка за опазването и по-доброто управление на природните ресурси на България. “Но с реалните си действията правителството и подкрепящите го парламентарни партии доказаха само за няколко дни, че новообразуваното министерство на инвестиционното проектиране има скрит дневен ред, който явно не цели да спомогне за ефективното решаване на проблемите“, допълва организацията.

 

$Напротив, назначаването на компрометирани личности, пряко свързани с най-големите скандали по Черноморието, както и немотивирания и недокрай изяснен мораториум върху принудителното премахване на незаконни строежи, дава реални основания да считаме, че декларираните намерения за решаване проблемите по морето и създаването на нов природен или национален парк са популистки пиар, смятат още в “За да остане природа в България“.

 

Организацията обръща внимание и на това, че министърът на културата Петър Стоянович от дълго време подкрепял разширението на ски зона Банско в Национален парк “Пирин“. Стоянович е участвал в протестите за втори кабинков лифт и нови писти, който беше организиран от кмета на Община Банско и чиито протести бяха подкрепени преди няколко месеца от министри на ГЕРБ и от председателя на парламента Цецка Цачева, посочва коалицията и допълва, че проверява и последните назначение в правителството на Орешарски.

Още по темата
Още от Бизнес