Екозащитници „зазидаха“ земеделски министри от ЕС

Екозащитници „зазидаха“ земеделски министри от ЕС

В светкавична акция около 200 души от международна екологична организация „Грийнпийс“ зазидаха в понеделник сутринта главните входове на сградата на Европейския съвет в Брюксел в знак на протест срещу прекалено големия риболов в страните от Общността. Те издигнаха символични стени от тухли тип "Итонг", за да попречат на заседанието на Съвета на министрите на земеделието и риболова.

Няколко активисти опънаха яркожълти напдиси "Спрете, докато рибните пасажи се възстановят" около седемте входа на сградата, докато техни колеги бързо издигнаха пред главния вход дълга 20 и висока 2.5 метра стена от газобетон и изписаха върху нея същия призив.

На останалите шест входа риболовни мрежи спираха желаещите да стигнат до сградата.Участващите в заседанието министри се опитваха да влязат в сградата по обиколни пътища.

Около 8.30 часа сутринта полицията започна са разгонва протестиращите. Близо 30 от тях седнаха на земята с вързани отзад ръце и така бяха отнесени от охраната. После бе премахната и стената.

Министрите на земеделието и рибното стопанство определят на заседанието си квотите за улов през 2008 г. На тази среща трябва да бъдат одобрени и първите ограничения за България, които засягат улова на цаца и калкан.

"Политиката, която се води от четвърт век насам, е пълен провал", заяви представителят на "Грийнпийс" Франсоа Шартие.

В писмо до министрите организацията призова квотите да бъдат определени на нива най-малкото еднакви, а препоръчително и по-ниски, от тези, които посочват анализите на специалистите.

"Ние ловим твърде много риба. Правителствата пускат твърде много риболовни кораби, които вадят от морето повече риба, отколкото пасажите могат да възстановят", допълни Шартие.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?