“Ексън“ и “Шел“ спечелиха най-голямото иракско нефтено находище

Консорциум между американската нефтена компания “ЕксънМобил“ и англо-холандската “Роял Дъч Шел“ спечели търга за разработването на най-голямото петролно находище в Ирак, предаде РИА Новости. Другият претендент за “Западна Курна-1“ беше обединението между руската “Лукойл“ и американската “Коноко Филипс“.

Находището с доказани запаси от 8.6 млрд. барела бе пуснато на търг през юни 2009 г., но потенциалните кандидати тогава не се съгласиха с условието, според което те ще получават по 1.9 долара за всеки допълнителен барел нефт, добиван над уговорените обеми. В крайна сметка консорциумите, ръководени от “Ексън“ и от “Лукойл“ приеха това, но други компании като испанската “Респойл“ и френската “Тотал“ се отказаха.

По информация на “Уолстрийт джърнъл“ офертата на “Ексън“ е била за увеличаване на сегашния добив в находището от 270 хил. барела дневно на 1.325 млн. в продължение на седем години. Това се оказало и най-доброто предложение, “Лукойл“ опитали да повишат производството над това, но правилата не позволяват промяна на офертата в хода на процедурата.

Намеренията на Ирак са чрез отдаване на находища на инвеститори да увеличи добива си на нефт от 2.5 млн. барела дневно на 10-12 млн. Спечелените от продажбата на лицензии пари, правителството смята да вложи във възстановяване на разрушената инфраструктура на страната.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?