Ексън Мобил ще плати обезщетение от 1,2 млрд. долара на 10 000 души

Апелативният съд на щата Флорида вчера потвърди неблагоприятната за най-голямата петролна групировка в света - Ексън Мобил присъда, в резултат на което тя ще трябва да плати общо над 1,2 млрд. долара на 10 000 ищци по дело срещу нея, предаде Франс прес, като цитира адвокатите на ищците.

Ищците съдят компанията за това, че ги е заставила да купуват от нея бензин на едро на силно завишени цени. Аферата води началото си от 80-те години, като около 10 000 настоящи и бивши собственици и оператори на бензиностанции Ексън твърдят, че са били принудени от компанията да купуват бензин на едро по силно завишени цени.

По време на процеса през февруари 2001 г. компанията Ексън Мобил, която е резултат от мегасливането между Ексън и Мобил в края на 1999 г., бе призната за виновна в това, че съзнателно е завишавала цените на бензина, който е продавала на операторите на бензиностанциите Ексън и че след това е "укривала по измамен начин" завишаването на цените.

След като вчера апелативният съд потвърди присъдата на Ексън Мобил от февруари 2001 г., ищците би трябвало да получат исканите от тях обезщетения, които заедно с лихвите възлизат на повече от 1,2 млрд. долара, се посочва в съобщение на двете адвокатски фирми от Маями, които защитават техните интереси.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?