"Ексън" разпродава активи за 5 млрд. долара в Япония

"Ексън" разпродава активи за 5 млрд. долара в Япония

Американската нефтена компания "Ексън" започна преговори за продажба на нейни активи в Япония на стойност около 400 млн. йени или 5.2 млрд. долара, предаде Ройтерс, цитирайки източници, запознати с преговорите.

Компанията е решила да се раздели с по-голямата част от дела си в TonenGeneral Sekiyu KK, която внася, преработва и и разпространява продукцията на "Ексън" в страната. Американците притежават 50.02 на сто от акциите в TonenGeneral, която се оценява на 2.9 млрд. долара. Отделно "Ексън" притежава мрежа от 4 хил. бензиностанции в Япония.

Според източниците на агенцията двете страни официално ще обявят за преговорите през този месец. От TonenGeneral са коментирали, че мажоритарният им собственик смята да преразгледа участите си в капитала, но решение за това все още не е взето.  От "Ексън" са отбелязали, че не смятат да напускат японския пазар, на който работят вече 18 години.

"Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че в последно време доходността на нефтопреработващия бизнес в Япония е спаднала заради велия икономически ръст и последствията от земетресението и цунамито от 11 март миналата година. Според изданието решението на "Ексън" да се откаже от бензиностанциите си в Япония може да е повлияно от намерението на компанията да насочи повечето си ресурси към разработката на перспективни находища на шистов газ и петролни пясъци.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?